A rovat kizárólagos támogatója

Ökológiai katasztrófa Kolontárnál. Azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. termelői tevékenységét a környezetvédelmi államtitkár, Illés Zoltán egyúttal utasította a céget az ajkai térségben megsérült tározó helyreállítására. Felülvizsgálják a zagytározók engedélyeit.

Az államtitkár ma délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően azt mondta: a hétfő délutáni baleset óta a cég továbbra is folytatta a termelést, és felmerült a gyanú, hogy az ökológiai katasztrófa azért következett be, mert a zagytározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű.

Illés Zoltán szerint az is elképzelhető, hogy a túlterheltség miatt talajtörés következett be, és emiatt mozdultak el a sarokillesztékek. Az államtitkár utasította a céget, hogy “állítsa meg” a még mindig szivárgó vörösiszap további ömlését a tározóból. A környezetvédelmi államtitkár elrendelte, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek vizsgálják felül az úgynevezett zagytározók engedélyét.

Felülvizsgálják az úgynevezett zagytározók engedélyét a környezetvédelmi felügyelőségek – mondta Csepregi István, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója. A felülvizsgálatot a környezetvédelmi felügyelőségek, azaz a zöldhatóságok végzik. A zagytározókban nem csak a mostani katasztrófát okozó vörösiszap, hanem annál kevésbé veszélyes szerek is lehetnek, ezért engedélyezésük, kezelésük sem egységes. Utóbbi függ az üzemmérettől, a lerakó kapacitásától, elhelyezkedésétől is. (MTI)


 

A tegnapi vegyi katasztrófa miatt több százezer köbméter vörösiszappal szennyezett földet kell majd kicserélni Ajka térségében az óvatos becslések szerint.

“Első lépésként ki kell iktatni a szennyező forrást. Több ideiglenes műszaki megoldás is létezik erre, a lényeg, hogy a sérült szakaszon új gátat kell építeni a régi elé” – mondta az Indexnek Farkas Béla, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. környezetvédelmi igazgatója, aki szerint marsbéli tájjá válhat a vidék, ha nincs gyors mentesítés. A többek között vörösiszap-tározókat üzemeltető és rekultiváló cég egyelőre szakmai segítséget nyújt a katasztrófavédelemnek, de felajánlották a műszaki segítségüket is a kárenyhítésben és a későbbi kármentesítésben.

A településeket elárasztó vörösiszap veszélyes hulladék, kezelésének szigorú szabályai vannak, szállítása különleges eszközöket igényel, ezért elvileg csak szakemberek végezhetik a mentesítést, megfelelő speciális védőöltözetben, speciális járművekkel, hangsúlyozta Farkas Béla.

Mit tegyen a lakosság?

“A legfontosabb, hogy senki ne kezdjen magánakcióba az vörösiszap összegyűjtésére. A lakosság annyit tehet, hogy közvetlen lakókörnyezetükben, bent a házakban az összes szennyezett falat, bútort, használati tárgyat bő vízzel lemossák” – mondta a környezetvédelmi szakember. Ehhez a munkához megfelelő egyéni védőfelszerelés javallott, érdemes védőruhát, gumicsizmát, gumikesztyűt, pormaszkot felvenni. “Ha nagyon makacs a vörösiszapos szennyeződés, akkor meg lehet próbálni valamilyen híg savval, például ecetsavval, citromlével, vagy akár kólával is lemosni, kimosni a használati tárgyakat, ruhákat.”  Nagyon fontos tanács, hogy meg kell előzni a vörös iszap szervezetbe kerülését, ugyanis a veszélyes anyag leginkább ilyen úton mérgez. Ne egyen, ne igyon senki szennyezett pohárból, tányérból, és még dohányzás előtt is mosson mindenki alaposan kezet, figyelmeztetett Farkas Béla.

Környezeti katasztrófa

A környezetben okozott károkról a környezetvédelmi igazgató elmondta, hogy valószínűleg kipusztult a teljes élővilág a Marcal-folyó felső szakaszán. A kárenyhítés keretében jelenleg az élővizek pH-egyensúlyának helyreállítása a legfontosabb feladat, gipszporral, savval kell a lúgos kémhatást semlegesíteni. ha levonult a szennyezett árhullám, akkor teljes mederkotrásra lehet szükség.

Az elöntött falvakban és a környező szennyezett mezőgazdasági területeken talajcserére lesz szükség: legalább tíz-tizenöt centiméter mélységig fel kell szedni a vörösiszapos földet, és a károsodott és elpusztult növényzetet is össze kell gyűjteni. Jelenleg még becslésekbe sem bocsátkoznak a szakemberek, a kárfelmérés és tényfeltárás után lehet hozzávetőleges adatokat kapni a károk mértékéről. “Az biztos, hogy ökológiai katasztrófáról beszélhetünk” – mondta Farkas Béla.

A kármentesítés szakaszában több százezer köbméter szennyezett föld cseréjét kell majd megoldani, erre egyébként van tárolókapacitás Magyarországon, a szennyezett föld nagy részét legegyszerűbben a szennyezést okozó zagytározóban lehet majd elhelyezni, de vannak már használaton kívüli, megtelt zagytározók is, amik megfelelnek erre a célra a megfelelő rekultivációval persze, tette hozzá Farkas Béla. (index)

Kapcsolódó anyagok:

Óriási vegyi katasztrófa Veszprém megyében

Fizessen a szennyező!

Illés Zoltán: ökológiai katasztrófa történt

Ökobomba az almásfüzítői vörösiszap is

Korábban is volt halpusztulás a timföldgyár miatt

Nincs újabb gátszakadás, de katasztrófális a helyzet

Nekünk Verespatak kell?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás