A rovat kizárólagos támogatója

Kihaló városok, születésszabályozás, műanyag ételek, nap nélküli égbolt és számos katasztrófa várhat reánk már 2020-ban. Átadták a Hello holnap! Esszépályázat díjait.

A 18 éves győztes, Farkas Máté Lajos szerint is annyira komor jövő elé nézünk, mint ahogy az esszépályázatra beérkező több mint 200 pályaműben a fiatalok többsége látta: Kihaló városok, születésszabályozás, műanyag ételek, nap nélküli égbolt és számos katasztrófa várhat reánk már 2020-ban. A borús jövőképen a diákok tisztában vannak azzal is, mindenkinek tennie kell valamit annak érdekében, hogy a riasztó következményeket elkerülhessük.

2010. november 19-én, a Libri könyváruházban kerültek átadásra a Vegyél Vissza! Program, a Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és a Magyar Telekom Nyrt., 14-25 éves fiataloknak szóló közös esszé-pályázat díjai. A kiírók célja az volt, hogy felmérjék: vajon mit gondolnak ma a jövő döntéshozói a klímaváltozás problémájáról és a lehetséges forgatókönyvekről? Az esszépályázatra beérkezett több mint 200 pályázat összegzése riasztó: a diákok valós veszélynek, fenyegető jövőképnek látják a klímaváltozás várható hatásait, illetve tisztában vannak azzal, hogy a jelenben hozott globális és lokális gazdasági, politikai döntések és az egyén személyes felelőssége és cselekedetei határozzák meg későbbi életünket.

A dobogós helyezetteken túl (Farkas Máté Lajos- 1 hely. Szilágyi Miklós – 2. hely, Cseh Péter és Egri Péter – megosztott 3. hely) számos különdíj is gazdára talált, az első helyezett írásait pedig a támogatók lapjainak hasábjain is viszont láthatjuk.
„Ez az esszépályázat jó lehetőség volt arra is, hogy a fiatalok figyelmeztessék a felnőtteket arra, hogy az ő jövőjüket érintő feladatokról érdemes közösen, őket is bevonva gondolkodni – emelte ki dr. Krómer István, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának tudományos munkatársa, aki aktívan is részt vett a díjak átadásában mivel az egyik győztes távollétében ő maga olvasta fel a díjazott alkotást. A nem díjazott pályázati anyagokban volt két olyan üzenetet, melyet a Krómer István tartalma miatt külön kiemelt: „Döntöttem: azonnal cselekedni fogok. (Kiss Balázs), „Csak a közös cél , az összefogás számít. Ezek után az ember tényleg elmondhatná magáról hogy nagy dolgokra képes. (Varga Zsuzsanna). Dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, a pályázat védnöke, úgy véli, ahhoz, hogy motiválni tudjuk az embereket arra, hogy változtassanak az életmódjukon és felfogásukon, segítenünk kell nekik felismerni a környezetkárosításából adódó veszteségeinknek következményeit, valamint azokat előnyöket, amelyből mindnyájan részesülünk, ha megőrizzük és fenntarthatóan használjuk azt.
A díjazottak és írásaik valamint a díjátadóról készült képek megtalálhatók a www.vegyelvissza.blog.hu oldalon. Ugyanitt tanulságos idézetgyűjtemény található a legjobb írásokból.

A zsűri:
• Arany Dóri (The Grenma basszusgitárosa, BRAVO Mentsd meg a Földet kampány arca)
• dr. Krómer István (JNO tudományos munkatárs)
• Illés Csaba (Ringier Youth Network főszerkesztő)
• Méth Barbara (program igazgató, Vegyél Vissza!)
• Molnár Tamás (Anti Fitness Club frontembere, BRAVO Mentsd meg a Földet kampány arca)
• Novák Péter (színész, zeneszerző, KultúrPart kreatív igazgatója)
• Réz András (író, Werk Akadémia művészeti igazgatója)
• Szomolányi Katalin (osztályvezető, Magyar Telekom, Vállalati fenntarthatósági osztály),

A pályázat nyertese egy Samsung Galaxy okostelefont és egy e-bookot vihetett haza, illetve írása megjelenik az Ifjusági Magazinban és a Neon.hu oldalán. A következő három legjobb munkát egy-egy Sony e-Book készülékkel jutalmaztuk. További nyereményként a következő 25 legjobb pályaművet beküldői egyenként 2000 Ft-os könyvutalványt kaptak ajándékba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás