Hirdetés
greenfo/mti

Új farkasfajt fedeztek fel Afrikában a genetikusok. A nemzetközi kutatócsoport genetikai jellemzők alapján ismerte fel, hogy az eddig az aranysakálok egyik alfajának vélt állat inkább a farkasok csoportjába tartozik, és szoros rokonságban áll az északi kontinensek szürke farkasaival.

Nils Stenseth, az Oslói Egyetem munkatársa szerint az egyiptomi sakál vagy egyiptomi farkas néven is emlegetett Canis aureus lupaster nevű fajról van szó, amelyről eddig úgy vélték, az Egyiptomban és Etiópiában gyakori aranysakál alfaja. A genetikai elemzések szerint viszont ez az egyetlen afrikai farkasfaj.

A híres evolúciókutató, Thomas Huxley már a XIX. században felismerte a sakálfaj és az európai farkasok közötti hasonlóságokat. Mitokondriumjaik DNS-ének elemzésekor kiderült, hogy a Canis aureus lupaster inkább farkas, mint sakál, és szoros rokoni kapcsolatban áll az északi farkasokkal.

A kutatók javasolják, hogy afrikai sakálnak nevezzék a fajt, mivel példányaik csak Afrikában élnek – olvasható a PLoS ONE tudományos honlapon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás