Hirdetés

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Föld Barátai nemzetközi zöldszervezet programja keretében – január 27-én Olajos Péter helyettes államtitkárnak átadott petíciójában – hívta fel a figyelmet arra, hogy a hazai EU Elnökség egyik sikeres zászlóshajója lehetne az EU energiatakarékossági célszám kötelezővé tételének előkészítése.

A február 4-i EU csúcs az egyik első lehetőség erre. A célszámhoz viszont a végrehajtását segítő hatékony eszközöket kell rendelni. A 2020-ra szóló uniós célok közül az EU energiafelhasználásának 20%-kal való csökkentéséről szóló önkéntes energiatakarékossági célszám eddig mindig háttérbe szorult. Ha a jelenlegi trend folytatódik, az Unió a felét sem teljesíti. Nem csak az EU, hanem ezzel összefüggésben hazánk hosszú távú versenyképessége is azon múlik, hogy milyen hamar eszmélünk az energiatakarékosságban rejlő gazdasági lehetőségekre.

A kötelező célszám elfogadása a gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés oldaláról sem elhanyagolható, hiszen ez 78 milliárd euró/év nettó megtakarítást és egymillió új munkahelyet jelentene az EU-ban. „A Magyar Természetvédők Szövetsége úgy támogatja az energiatakarékossági célszám elfogadását, ha rendelnek hozzá a végrehajtását segítő hatékony eszközöket. A Szövetség a Klímatörvény a fenntartható társadalomért törvénytervezetében olyan eszközöket javasol hazai szinten, melyek jelentős költségmegtakarítást hoznának a lakosság számára és csak az építőiparban 40.000 új munkahely teremtését tennék lehetővé, ahol a legnagyobb fejlesztési potenciál van„ – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

Az energiabiztonság szempontjából a 20%-os csökkentés teljesítése 15 Nabucco gázvezetéket tenne feleslegessé az EU-ban, és 800 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb kibocsátást jelentene 2020-ig. Az Európai Unió energiaimport függősége már így is 50% felett van, és a növekvő tendenciát az uniós elemzések is komoly biztonsági kockázatnak tartják.

„Az Uniónak nem szabad álmegoldásokkal húznia az időt. A nukleáris energia használatával csak nő az EU importenergia függősége, ráadásul minden atomenergiára költött euró tízszeres kibocsátás-csökkentést hozna, ha inkább energiamegtakarító intézkedésekbe fektetnék – azaz Európa energiaszükségletét tizedannyiból lehetne fedezni” – tette hozzá Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője.

A kötelező uniós energiatakarékossági célszám adta szakpolitika és jogi keretben az MTVSZ Klímatörvény a fenntartható társadalomért javaslatának eszközrendszere képes csökkenteni a hazai energiafüggőséget, és beindítja az átfogó energiatakarékossági- és hatékonysági fejlesztéseket, innovációkat.

Az energiaszegénység oldaláról, a kötelező uniós célszám katalizálná a tagállamokban a kormányzati energiatakarékossági támogatási programokat. Az EU-ban is duplájára, triplájára nőttek az energiaárak az utóbbi években, és további emelkedés várható. Itthon a lakosság 18%-a halmozott fel közüzemi számlatartozást. Az Új Széchenyi Tervben és az EU Alapokban a szükségesnél jóval kevesebb forrás van a nagyarányú energiatakarékossági- és hatékonysági programokra, és hiányoznak az átfogó eszközök is. Hazai szinten az MTVSZ törvényjavaslatának eszközei megteremtenék az energiatakarékosság anyagi feltételeit, csökkentenék az energiaszegénységet.

Olajos Péter, Zöldgazdaság fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárnak átnyújtott petíció innen letölthető
 
Az eseményen készült fotók >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás