A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Röviddel a hevesen vitatott farkasvadászati idény lezárulta után megkezdődött Svédországban a hiúzok vadászata. Összesen 110 állat kilövését engedélyezték.

Az SR svéd rádióállomás információi szerint az egy hónapos vadászszezon kezdete után alig pár órával a vadászok Västmanland tartományban el is ejtették az első hiúzt. Összesen 110 állat kilövését engedélyezték. Az engedély a svéd állat- és természetvédők heves tiltakozását váltotta ki, a farkasvadászathoz hasonlóan elutasítják a viszonylag kisméretű ragadozók kilövését.

A hivatalos becslések szerint összesen 1250 hiúz él Svédország területén. A hatóságok a tavalyi 209 állat lelövését engedélyező kvótát az állomány számának visszaesése miatt csökkentette jelentősen.

Ugyanúgy, ahogy a farkasok esetében, az állatvédőkkel szemben az érintett területen élő gazdák és a befolyásos vadásztársaságok támogatják az állatok kilövését, sőt a kvóta növelését követelik. Kérésüket többek között azzal indokolják, hogy a hiúzok marhákat, szarvasokat és háziállatokat ejtenek el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás