Hirdetés

A japán katasztrófa eredményeként, nem meglepő módon csökkent az atomenergia használatának lakossági támogatottsága az Egyesült Államokban. Jelenleg minden második amerikai ellenzi az atomenergia használatát.

A Pew Research Center friss felmérése szerint a japán fukushima-i atomerőműben a földrengés eredményeként bekövetkezett baleset kimutatható változást eredményezett az amerikai közvélemény atomenergia használatára vonatkozó attitűdjében. A kutatók szerint nem váratlan, hogy a robbanásról és radioaktív sugárzásról érkező hírek fényében csökkent az atomerőművek elfogadottsága a lakosság körében. A jelenlegi adatok szerint az atomenergia használatát az amerikaiak 39 százaléka támogatja, 52 százaléka azonban ellenzi.

A Pew adatai szerint a friss közvélemény-kutatás során mért adatok közel azonosak a 2005-ben végzett lekérdezés eredményeivel. A két kutatás közötti hat évben azonban folyamatos attitűdingadozást tapasztaltak. 2010-ben például a támogatók aránya volt 52 százalékos, míg az ellenzőké akkor 41 százalék körül mozgott.

A nők ellenzik, a férfiak kevésbé

A lekérdezés alapján továbbra is látható eltérés mutatható ki a nemek szerint. A férfiak hagyományosan nagyobb arányban támogatják az atomenergia használatát, mint a nők. A friss adatok szerint a férfiak 53 százaléka támogatja, 42 százaléka ellenzi, míg a nők körében 26 százalékos a támogatók aránya és 63 százalékos az ellenzőké.

Biztonságosabb-e egy amerikai erőmű?

A felmérés során a kutatók az amerikai atomerőművek biztonságosságának megítélésére is rákérdeztek. A válaszok szerint az amerikaiak 24 százaléka véli úgy, hogy hazájukban biztonságosabban vannak megépítve a létesítmények, mint Japánban, azonban a többség (53%) úgy hiszi, a két ország atomerőműveinek biztonságossága azonos mértékű. Tízből egy válaszadó gondolja úgy, hogy az amerikai erőművek veszélyesebbek, mint a Japánban találhatók.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás