A rovat kizárólagos támogatója

A Civil Rádió legutóbbi, Hova tovább? – Gondolatok a fenntarthatóságról című klubestjére a Hadikban került sor.

Több évtizedes szünet után nemrégiben nyitották újra a patinás budai Hadik kávéházat, ahová egykor Karinthy is járt. Az irodalomból ismert hely mostani tulajdonosai szeretnének méltóak lenni a régi hírnévhez, így most is igyekeznek a test mellett a szellem számára is táplálékot nyújtani. Ezen vonalat erősítve szervezte ide környezetvédelmi klubestjét Hajtman Ágnes, a Civil Rádió műsorvezetője. A Civil Rádió Klubja évek óta működik, a változó témájú érdekes beszélgetések más- más helyszíneken zajlanak, hanganyaguk pedig felvételről adásba is kerül.

A legutóbbi beszélgetés csütörtök este 6 órakor kezdődött, és a tervezett másfél óra helyett két és fél óráig tartott, mintegy húsz fős hallgatóság előtt. Hajtman Ágnes Foltányi Zsuzsa civil mozgalmárt, Karátson Gábor festőt és írót, illetve Vida Gábor biológust, az Akadémia tagját kérdezte különböző környezetvédelmi témákban.
 

Hajtman Ágnes moderál

Hajtman Ágnes moderál

 

Abban egyetértettek a beszélgetőpartnerek, hogy tévúton halad az emberiség, de nyitott maradt a kérdés, hogy mióta. Karátson Gábor egy kínai mesét hozott fel példaként, amelyben egy taoista földműves még a gémeskutat is eltúlzott technikának tartotta – ehhez képest ma nosztalgiával nézzük a vonatablakból az efféle kutakat.

Karátson Gábor és Vida Gábor

Karátson Gábor és Vida Gábor

 

Vida Gábor a növekedés határaira helyezte a hangsúlyt – elmondása szerint a természetben a növekedés sokszor egy ideig exponenciális, majd egy plató következik, és végül eljön a hanyatlás. Ebből kiindulva valószínűleg az emberiség se fog örökké fejlődni és növekedni. Hallgatói kérdésre szóba került az atomenergia – válaszában Foltányi Zsuzsa elmondta a fő okokat, amik miatt a zöldek többsége ellenzi ezt a technológiát. Megoldatlan a hulladékok elhelyezése, a felhasznált uránkészletek végessége miatt ez az energiaforrás se fenntartható, továbbá nem lehet elmenni az olyan katasztrófák mellett, mint Csernobil és Fukusima.

Foltányi Zsuzsa

Foltányi Zsuzsa

 

A műsor április 26-án 10 órától hallható a Civil Rádióban (Fm 98.00), és a rádió honlapján is elérhető lesz majd.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás