Hirdetés

Hulladékcsere akcióval készültek a Környezetvédelmi Világnapra kilenc magyar városban. A kisvárosok nagyban szelektálnak: Pilis és Soltvadkert is kimagaslóan teljesített.

Az ÖKO-Pannon Kft. sokéves kezdeményezését folytatva ezúttal a szelektív gyűjtést koordináló szervezetek egyesülése, a RECOMPLEX hívta környezetvédő akcióra a települések lakóit. Egy napig gyerekek és felnőttek is ajándékra cserélhették a magukkal hozott szelektált hulladékot. A gyűjtésben kimagaslott Pilis és Soltvadkert, az újrahasznosítók pedig leginkább az üveget várták.

Június 5-e a környezetvédelem világnapja. Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. hét évvel ezelőtt ezen a napon bonyolította le első Hozd vissza! névre keresztelt programját. A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő akciót azóta minden évben, egyszerre 9-10 magyar településen rendezik meg. Mivel a Környezetvédelmi Világnap idén vasárnapra esik, a hét utolsó munkanapján került sor a rendezvényre.
A Hozd vissza! akcióhoz 2011-ben Hatvan, Kiskőrös, Mezőhegyes, Pilis, Soltvadkert, Szekszárd, Tapolca, Tiszavasvári és Túrkeve csatlakozott. A kilenc település lakói különválogatott üveg-, fém-, papír- és műanyaghulladékaikat, valamint elektronikai hulladékaikat, akkumulátort, használt elemet, néhány helyszínen gumiabroncsaikat is leadhatták a kijelölt gyűjtőszigetnél. A különválogatott hulladékért újrahasznosított anyagból készült ajándék járt: üvegért üvegmécses, papírért jegyzettömb, műanyagért (és gumiabroncsért) bevásárlótáska, fémért kulcstartó, elektronikai hulladékért zseblámpa, akkumulátorért és elemért pedig apró fémjáték.

Komplex csereakció a Recomplexszel

A helyi rendezvények házigazdái, a települések önkormányzati vezetői az apró ajándékok példáján mutattak rá „A hulladék érték” jelmondat igazságára. A légies papírtól és könnyű műanyagtól a súlyosabb üvegig és a veszélyes komponenseket is tartalmazó elektronikai hulladékig a legkülönfélébb csomagolóanyagok és használati tárgyak, eszközök összetevői hasznosíthatók többször is, születhetnek újra új alakban.

Az értékes anyagsokféleség egyesített begyűjtését több szervezet együttműködése tette lehetővé ezen a napon. A 2010-ben alakult RECOMPLEX Kezelést Koordináló Szervezetek Egyesülése éppen azért jött létre, hogy közös fellépésével segítse a Magyarországon keletkező hulladékok mind nagyobb arányú hasznosítását, és a magyar hulladék-feldolgozó kapacitások kihasználtságának növelését. Az egyesülés szoros munkakapcsolatban áll a „Hozd vissza!’ akcióban résztvevő települések hulladékos közszolgáltatóival, hogy támogassák és ösztönözzék minden értékes anyagfajta körforgását.

Fókuszban: az üveg

Bár a Hozd vissza! akcióba idén lélekszámra kis települések is bekapcsolódtak, a lelkes részvétel nem csekély energiákat mozgatott meg. Különösen Pilis és Soltvadkert jeleskedett a gyűjtésben, Pilisen 6 m3 papírt és 4 m3 műanyagot hoztak vissza, Soltvadkerten 8 és 6 m3-t.
Az újrafeldolgozók idén is az üveg csomagolóanyagot várták és várják leginkább. Az Európai Unió előírása szerint 2012-ig hazánkban is 60 százalékra kell emelkednie az üveg-újrahasznosítás arányának. Az elmúlt évtized tendenciája bíztató, de az eredmény még nem elégséges: 2003 és 2010 között az ÖKO-Pannon rendszerében több mint kétszeresére emelkedett az üveg hasznosítási aránya, az idei tervek szerint eléri a kibocsátott mennyiség 50 százalékát. Jövőre még 10%-kal többre lesz szükség, Hatvan, Kiskőrös, Mezőhegyes, Pilis, Soltvadkert, Szekszárd, Tapolca, Tiszavasvári és Túrkeve bizonyosan megteszi a magáét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás