Hirdetés

Világszerte felmérték az atomenergia támogatottságát. Az MTI és a hazai Ipsos által készített közlemények elhallgatták a felmérés magyarokra vonatkozó adatait.

A média nagy része – köztük a Greenfo is – az MTI közleményét vette át tegnap, így az olvasók túlnyomó többsége nem értesült a kutatás hazai eredményeiről, melyekből az derül ki, hogy a lakosság többsége ellenzi az atomenergia használatát és az új blokkok építését.
A fenti visszásságra a Kettős mérce cikke hívta fel a figyelmet.

A 2011. április 6. és április 11.  között végzett vizsgálat során nagyjából 1000, 16-64 év közötti lakost kérdeztek meg Magyarországon. A kutatás eredményei itt érhetők el angolul.

Ennek alapján az atomenergia támogatottságának megoszlása hazánkban:
Erőteljesen támogatja: 12%
Mérsékelten támogatja: 29%
Valamennyire ellenzi: 30%
Erősen ellenzi: 29%
Támogatók összesen: 41%
Ellenzők összesen: 59%.

Az erősen ellenzők 19%-a korábban atomerőmű-párti volt, de a fukusimai események hatására megváltozott a véleménye.

A magyar lakosság 38%-a támogatja a további atomerőművek építését, 62% ellenzi.

A megkérdezettek 16% támogatja, hogy Magyarország elektromos ellátásának modernizációja a meglévő, vagy új atomerőművek segítségével történjen, 84% ellenzi ezt.

A magyar lakosság 20%-a szerint hosszú távon életképes megoldás az atomenergia, míg 80% szerint nem.

A magyarok 46%-a legalább egy japán származású terméket kerül az atomkatasztrófa miatt.

 


A kutatás kapcsán a Greenpeace Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége az alábbi közleményt adta ki:

"Ne menjen szembe a kormány a lakosság véleményével!
Ne kapjon szerepet az energiastratégiában az atomenergia!

Tegnap került nyilvánosságra az Ipsos által készített nemzetközi felmérés, amely azt mutatja, világszerte erősen visszaesett az atomenergia támogatottsága. A közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar lakosság 84%-a atomenergia nélkül képzeli el az ország
jövőjét. A vizsgálat hazai eredményeit is figyelembe véve a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Greenpeace, újra felszólítja a kormányt, hogy Magyarország energetikai jövőképe az energiafelhasználás csökkentésén alapuljon, s ne kapjon benne szerepet az atomenergia.

A nemzetközi felmérés szerint miközben a megkérdezett országokban az áramtermelés kapcsán a lakosság 94%-a támogatja a napenergiát, 93%-a a szélenergia felhasználását, az atomenergiát e téren a legkevesebben, mindössze 38%-ban támogatják az emberek.

A külföldi adatokkal összhangban, a magyar lakosság 59%-a ellenzi az atomenergia felhasználását, konkrétabb kérdésre válaszolva pedig kiderült, hogy 62% ellenzi újabb atomerőművek építését, 84% pedig atomerőművek nélkül képzeli el az ország elektromos áram termelésének modernizációját. Ezzel szemben a kormány a készülő energiastratégiában további húsz éven át működtetni akarja a lejáró üzemidejű, elöregedett, számos láthatatlan veszélyt rejtő paksi reaktorokat, illetve még a jelenleginél is nagyobb szerepet kíván szánni az atomenergiának, újabb atomerőművek építését tervezve.

Az Ipsos által végzett független, nemzetközi közvélemény-kutatás hazai eredményeit is figyelembe véve a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Greenpeace, a korábban számos alkalommal a döntéshozók elé tárt szakmai és gazdasági érvei alapján, újra felszólítja a kormányt, hogy Magyarország energetikai jövőképe az energiafelhasználás csökkentésén alapuljon, s ne kapjon benne szerepet az atomenergia. A két zöld szervezet sürgeti, hogy a kormány ezeknek a szempontoknak megfelelően dolgozza át, s csak ezután fogadja el a tervezett energiastratégiát.

A Greenpeace és az MTVSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány szembe megy a globális és az európai trendekkel és az immár független forrásból megismert közvéleménnyel is azáltal, hogy nemcsak meg akarja tartani, hanem még növelni is kívánja az atomenergia szerepét. A kormány nukleáris tervei elvonnák a forrásokat az energiatakarékossági, energiahatékonysági, valamint a megújuló energiás beruházásoktól, jóllehet Magyarország adottságai és lehetőségei mindhárom területen jelentősek.

„Az ország energiafüggőségéből való kiutat nem a függőségünket még jobban növelő atomerőművek építése jelenti, hanem az energiafelhasználás érdemi csökkentése. Az elfogadhatatlan társadalmi kockázatok és a jövő nemzedékekre háruló terhek miatt is szorgalmazzuk az atomenergia mihamarabbi kivezetését” – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

„Nem kellene megvárni, hogy egy újabb, egy paksi tragédia döbbentse rá a nukleáris ipar itthoni lobbistáit is arra, ami Fukusima után már mindenki másnak egyértelmű: nincs biztonságos atomenergia. A rengeteg zöld munkahelyet teremtő megújulókra, intelligens hálózatokra és az energiahatékonyság maximalizálására épülő új, fenntartható energiarendszerek adhatnak csak biztonságos választ a lakosság
energiagondjaira – az atomenergiás zsákutcában toporgás viszont elvonja a forrásokat mindezen lehetőségeink kiteljesítésétől” – tette hozzá Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás