A rovat kizárólagos támogatója

A hittnél is sokkal nagyobb gond van a halakkal és a vízi emlősökkel az óceánok mélyén. A savasodás, a felmelegedés, a túlhalászat és a szennyezés ugyanis egyre nagyobb veszélybe sodorja a halak, a cápák és a bálnák életét. Sőt a legújabb jelentés szerint elkerülhetetlen, hogy több faj kihaljon a bolygóról. A tudósok szerint a veszélyt előidéző együtthatók kumulálódnak, így a bolygó talán legnagyobb kihalási hulláma előtt állunk most.

Példa nélküli és a katasztrofális helyzet alakult ki az óceánok mélyén. Erre utal egy, a napokban közzétett tudományos tanulmány, amely a Föld sós tengereiben és óceánjaiban élő halak és vízi emlősök helyzetét kutatta. A kutatók szerint a szennyezések és a túlhalászat is közrejátszik abban, hogy tömegesen tűnnek majd el a vízi fajok az óceánokból, szerintük ez elkerülhetetlen. A károsító tényezők közé sorolható még az is, hogy számos óceánnal határos országban a természetes vizekbe juttatnak minden mezőgazdasági szennyet, köztük trágyát, műtrágyát is, de az sem tesz jót a halaknak, hogy a káros gáz kibocsátások növekedése miatt az óceánok folyamatosan savasodnak és ez nagyon veszélyes a vízi élőlények számára – számolt be a nemzetközi kutatócsoport, IPSO elnevezésű jelentésében. A szakanyag az Oxfordi Egyetemen tartandó, első nemzetközi tanácskozásra készül, ahol a résztvevők áttekintik majd a problémákat és a lehetséges megoldásokat.

A tudósok szerint az ember földi jelenléte óta nem volt ekkora baj az óceánok mélyén, mint most. Sőt a mostani feltételek, úgy tűnik, megteremthetnek egy olyan tömeges kihalási folyamatot a vizekben, amely a Föld történetében már többször is előfordult.
„Az eredmények sokkolóak” – közölte Alex Rogers, az IPSO tudományos igazgatója. „Úgy véljük, hogy az emberek által okozott károsító tevékenységek hatásai egyre csak halmozódnak és a jelenlegi állapot sokkal rosszabb, mint azt bárki is gondolta volna korábban. Szinte minden szinten veszélyben vannak az állatok, és félő, hogy az a sok rossz, amit most mi elkövetünk, a gyerekeink, unokáink nemzedékénél fog igazán lecsapódni.„

A talaj bemosott tápanyagai hatalmas „holt területeket” kreálnak, mivel az oxigén hiánya miatt a csökkent oxigén-szintben a halak és más vízi élőlények képtelenek a túlélésre. Az oxigénhiány, és az oxigén szintjének csökkenése, a savasodással és a felmelegedéssel együtt olyan veszélyes együtthatók, amelyek a Föld történetének talán legnagyobb tömeges pusztulását képesek előidézni az óceánokban. 55 millió évvel ezelőtt volt egy hasonló katasztrófa, amikor a légköri változások hatására az óceán mélyében élő fajok csaknem fele pusztult ki.

Az elmúlt években a káros emberi tevékenységek nemhogy mérséklődtek volna, inkább növekedtek. A túlhalászat következtében néhány halfaj állománya 90 százalékkal esett vissza. Mindezek mellett az óceánba kerülő műanyagokból olyan rendkívül káros kémiai anyagok oldódnak ki, amelyek gyilkolják a vízi élőlényeket. Több millió halat, tengeri madarat fullaszt meg a sodródó műanyag szemét, illetve okoznak szenvedést a szétmálló zacskók apró darabkái.

1998 óta a tengerek hőmérsékletének az emelkedése a rendkívül érzékeny trópusi korallzátonyok csaknem 16 százalékát pusztította el.
A jelentés készítői ezek után egységesen szólították fel az ENSZ-t és a kormányokat, hogy döntéseiknél kellő súllyal mérlegeljék a tengeri élővilág védelmét.

 

Kapcsolódó anyagok:

Mi okozzuk a hatodik tömeges kihalást?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás