A rovat kizárólagos támogatója

F. Nagy Zsuzsannát kiemelkedően eredményes környezetvédelmi és környezeti nevelési tevékenysége, különösen a környezeti tanácsadás fejlesztése, valamint példaértékű munkássága és életvitele elismeréseként jutalmazza a díjjal Fülöp Sándor zöldombudsman.

Az ombudsmanok által alapított Justitia Regnorum Fundamentum-díjakat június 29-én adták át Budapesten a szakombudsmanok.
Kállai Ernő kisebbségi ombudsman Sólyom László volt köztársasági elnököt, Jóri András adatvédelmi biztos a közpénzek elköltésének átláthatóságáért küzdő K-Monitor Közhasznú Egyesületet, Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa F. Nagy Zsuzsanna újságírót, barlangászt, környezetvédőt részesítette az elismerésben.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa beszédében úgy fogalmazott: a kisebbségi jog területén "nem egyszerű az élet és az ügy", mert a társadalomból kirekesztettek nem népszerűek. Úgy tűnik, "nincs szezonja" ennek az ügynek, egyre kevesebbet foglalkoznak velük annak ellenére, hogy az ország népességének 10 százalékáról szó – tette hozzá Kállai Ernő, azt hangsúlyozva, a kisebbségi származásúak a társadalom megvetettjei, kirekesztettjei és megbélyegzettek.

Ha van egy olyan ember, aki – a politikától függetlenül megválasztva – megpróbál ez ellen tenni valamit, arra, úgy tűnik, nem igazán van szükség – mondta Kállai Ernő, utalva az ombudsmani hivatal átalakítására. Mint megjegyezte, a törvényi változások, a jövő januárban életbe lépő új alaptörvény értelmében ombudsmanként utoljára adhatja át az elismerést, de "amíg van jog és kirekesztettség, küzdeni fog".

A kisebbségi biztos az elismerés átadásakor a díjazottját méltatva úgy fogalmazott: ez a díj nem csak egy munkának, egy tevékenységnek az elismerése, hanem egy "biztatás", hogy a volt köztársasági elnök minél többet tegyen a szerencsétlen, a társadalomból kirekesztett emberek sorsának jobbra fordulásáért. Mint mondta, bízik abban, hogy lesz még olyan köztársasági elnök, aki a Sólyom László által lerakott alapokra építkezve folytatja a munkát, és a társadalmi kirekesztés ellen fog dolgozni. Kállai Ernő azt hangsúlyozta: nem Sólyom László köztársasági elnöki munkáját, hanem a kisebbségi közösségekért végzett tevékenységét, kiállását kívánta a díjjal elismerni.
Sólyom László, aki "hatalmas politikai veszteségnek" nevezte az önálló szakombudsmani hivatal megszüntetését, volt államfőként nemcsak az elismerésért, hanem mindhárom szakombudsman működéséért, a hivatalukban végzett munkájukért is köszönetet mondott. (Mindhárom országgyűlési biztost Sólyom László jelölte a posztra.) A volt államfő megjegyezte, hogy a most hivatalban lévő ombudsmanok "pártalkuktól mentesen nyerték el a megbízatást", és ha a hivataluk meg is szűnik, rendkívül hatékony munkájuk nem évül el. A cigányság integrációjára utalva Sólyom László úgy fogalmazott: a kulcs az oktatás, minden más csak tüneti kezelés.

Justitia Regnorum Fundamentum díj átadás Justitia Regnorum Fundamentum díj átadás
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa arról beszélt, a környezetvédelmi civil szervezetek húsz évvel ezelőtt a semmiből léptek elő, de mára több ezer szervezet dolgozik az országban. Díjazottjáról szólva úgy fogalmazott: F. Nagy Zsuzsannát kiemelkedően eredményes környezetvédelmi és környezeti nevelési tevékenysége, különösen a környezeti tanácsadás fejlesztése, valamint példaértékű munkássága és életvitele elismeréseként jutalmazza a díjjal.
Laudáció F. Nagy Zsuzsanna JUSTITIA REGNORUM FUNDAMENTUM-díj átadása alkalmából >>>

Jóri András adatvédelmi biztos a K-Monitor Egyesületet a tényfeltáró újságírás területén és a korrupció ellen vívott küzdelemben folytatott munkásságáért jutalmazta a díjjal. A szervezet célja egy korrupció-kutató civil fórum megteremtése, amely nyilvánosságot ad magyarországi és nemzetközi tudományos korrupciós kutatásoknak, illetve saját elemzéseket is végez. Céljuk továbbá egy szerkesztői adatbázis létrehozása, hogy könyvtárszerűen összegyűjtsék, és könnyen kereshetővé, elérhetővé tegyék az online-sajtó korrupcióról, közbeszerzésekről, közpénzfelhasználásról, illetve általában a közélet tisztaságáról, átláthatóságáról szóló írásait.

A szakombudsmanok a 2007-ben alapított díjjal olyan embereket jutalmaznak, akik a szakterületükhöz kapcsolódóan kimagasló tevékenységet végeztek. A Justitia Regnorum Fundamentum, "Az igazság a birodalmak alapja" I. Ferenc osztrák császár és magyar király jelmondata volt. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kedden adta át ombudsmani elismerését Finszter Géza kriminológusnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás