A rovat kizárólagos támogatója

Idén hat nyári fesztivál csatlakozik az ÖKO-Pannon és a Zöldövezet Társulás szelektív hulladékgyűjtési rendszeréhez. Az eddig szelektíven begyűjtött hulladék mennyisége már a Sziget előtt meghaladta a tavalyi értékeket. Az ÖKO-Pannon szelektív roadshow-ja pénteken látogat a Sziget Fesztiválra.

Idén hét nagy rendezvény, köztük hat nyári fesztivál, valamint a Magyarország-Svédország labdarúgó EB-selejtező mérkőzés csatlakozik az ÖKO-Pannon és a Zöldövezet Társulás szelektív hulladékgyűjtési rendszeréhez. A fejlődés jól látható: a 2011 zenés rendezvényein szelektíven begyűjtött hulladék mennyisége már a Sziget előtt meghaladta a tavalyi értékeket. A szervezők az infrastruktúra tökéletesítése mellett a szemléletformálásra is odafigyelnek. Az ÖKO-Pannon szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő roadshow-ja pénteken látogat a Sziget Fesztiválra.

A nyári fesztiválok évről-évre egyre több vendéget vonzanak, és ez a rendezvényeken keletkező hulladék mennyiségében is megmutatkozik. A szelektív hulladékgyűjtés megtervezése az egy-egy városnyi embert megmozgató fesztiválokon sem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen vállalkozás. Az ÖKO-Pannon a Zöldövezet Társulással együttműködve 6 éve koordinálja és bonyolítja a nyári zöld fesztiválok hulladékgazdálkodását, miközben szemléletformáló programokkal is igyekszik felhívni a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. Tavaly összesen 11,4 tonna szelektíven gyűjtött hulladék gyűlt össze a rendszerbe bekapcsolt fesztiválokon, az idei mérleg már a Sziget előtt is 14 tonna felett járt. A Gyereksziget jellegéből fakadóan nem termelt sok hulladékot, a VOLT Fesztiválon viszont 8,2 tonna, a Balaton Soundon 5 tonna, a Hegyalja Fesztiválon pedig a RePohár sikerének köszönhetően mindössze 0,5 tonna hulladék került vissza az újrahasznosítás csatornáiba.

Idén még a Sziget és a Szegedi Ifjúsági Napok, valamint a Magyarország-Svédország labdarúgó EB-selejtező mérkőzés közönsége járulhat hozzá az EU célkitűzésének teljesüléséhez, a 2012-ben elérendő 60 százalékos hulladék-újrahasznosítási arányhoz. A Sziget mint a legnagyobb hazai fesztivál a lehető legtöbb gyűjtőfelülettel készült a hulladék fogadására. A területen 22 gyűjtőszigetnél lehet megszabadulni a fém-, papír- és műanyaghulladéktól, a helyi közszolgáltatóval való együttműködésnek köszönhetően pedig a vendéglátóhelyek közelében 15 üveggyűjtő működik.

A szervezők az Önkéntesség Európai Évéhez kapcsolódva állásbörzéken és közösségi oldalakon toboroztak jelentkezőket a szelektív gyűjtésre. A Sziget Fesztiválon 50 képzett szelektáló áll csatasorba: ők felelnek a szelektív gyűjtőzsákok cseréjéért, üzemeltetik a hulladékcsere pontot, és a földön eldobott hulladékból kiválogatják a hasznosítható fajtákat. A szervezők persze nemcsak az önkéntesekre, hanem a fesztivál minden látogatójára számítanak. Erőfeszítéseiket jelképes jutalommal honorálják: a két Hulladékcsere pontnál beváltott műanyagpohárért, PET palackért és aludobozokért apró ajándék jár.

A jól működő infrastruktúra előnyei akkor használhatók ki a legteljesebben, ha a zöld fesztivál rendszerében a szemléletformálás is helyet kap. Az ÖKO-Pannon ezért a Szigetre is elhozza a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő roadshow-ját, hogy a játékos lelkű fesztiválozók a Tudás kereke, a Sajtfal, a Rend(m)ező, PET-teke és az Öko-Totó állomásokon tesztelhessék tudásukat, ügyességüket. A játékokkal augusztus 12-én, 12.00 és 18.00 óra között, a Party Aréna melletti Hulladékcsere Pontnál várják a közönséget.

Az ÖKO-Pannon roadshow-ja az elmúlt 11 évben 530 helyszínen járt, és csaknem 200 ezer érdeklődőt ért el. Nyári turnéját a Szegedi Ifjúsági Napok érintésével folytatja.

Kapcsolódó anyagok:

Újra zöldben a Hegyalja Fesztivál

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás