Hirdetés

Azok az amerikai farmerek, akik emberi fogyasztásra is alkalmas kukoricát termeltek eddig, a jövőben inkább a bioüzemanyag előállításához vetik majd el újonnan létrehozott génpiszkált magjaikat. Az Enogen génmódosított kukoricából ugyanis kevesebb energia és víz felhasználásával sokkal több ethanol nyerhető. A segélyszervezetek szerint ez a kukoricafajta tovább mélyíti az élelmiszerválságot, amely Szomáliában már szörnyű állapotokat eredményezett.

Segélyszervezetek kongatják a vészharangokat, mivel a szomáliai éhezés is kapcsolatba hozható az egyre súlyosabb élelmiszer válsággal, amelyet szerintük az új génmódosított kukorica vetése csak súlyosbítani fog. Az élelmiszeripar is ellenzi az új GMO kukorica vetését, mivel ez a fajta kukorica nem alkalmas élelmiszer előállítására. Mások attól tartanak, hogy nagy az átkereszteződés veszélye és a génmentes kukoricanövényeket is megtámadhatja az új, átalakított, kifejezetten bioethanol gyártására létrehozott fajta. A svájci Syngenta cég dobta piacra az új kukoricát, amely egy plusz gént tartalmaz és így könnyebben és gyorsabban lehet a növényt ethanollá alakítani. Normál esetben az ethanol készítése során adnak ilyen enzimet a kukoricához.

Az Enogen kukoricát jelenleg ötezer hektáros területen termesztik Kansasban, miután erre az amerikai hatóság már februárban engedélyt adott. A Syngenta azt ígéri az egyre nagyobb számban érdeklődő farmereknek, hogy kevesebb víz és energia felhasználásával lehet még több ethanolt kihozni a kukoricából.
Közben a segélyszervezetek is kampányolnak, hogy ez a kukoricafajta tovább mélyítheti az egyre súlyosbodó élelmiszerválságot, miközben a környezetre is veszélyes lehet. Szerintük az egyre nagyobb területen elvetett Enogen, amely nem alkalmas emberi fogyasztásra, hosszú távon az élelmiszerárak emelkedését okozza majd.

A szomáliai éhségre számos magyarázat van, sokak szerint azonban az is egy ok, hogy a bioethanol miatt vetett termények mennyisége egyre nő. A World Bank legfrissebb jelentése is megemlíti, mint az egyik közbenső okot a szomáliai éhínséghez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás