A rovat kizárólagos támogatója

Bekövetkezett, amitől sokan tartottak: kifejlődött egy ellenálló bogár, amely baj nélkül zabálja az elvileg őt elpusztító GMO-kukoricát. Ugyan túlzás lenne azt mondani, hogy a kukoricabogár tönkretette az USA tengeri termését, de nem is a kártétel az óriási gond!.

Nekünk, magyaroknak nem sokat mond az Északnyugat-Iowa elnevezés. A terület az USA középnyugati részén, az úgynevezett kukoricaövben (Corn Belt) helyezkedik el, Iowa pedig a legtöbb tengerit előállító tagállam. Érdemes lesz megjegyezni ezt a földrajzi nevet, mert valószínűleg még fogunk hallani onnan nem túl jó híreket. Ott fedezte fel nemrég Aaron Gassmann egyetemi kutató, hogy a nagy nevű Monsanto vállalat által éppen a kukoricabogár ellen genetikailag módosított növényeket jó étvággyal falják fel az említett kártevők. Egészen pontosan négy gabonatáblában találta meg a bogarat. „Ezek elszigetelt esetek, és még nem tudjuk, hogy mennyire fog elterjedni – fogalmazott Gassmann egy interjúban –, viszont korai figyelmeztetésnek kell tekinteni, és meg kell változtatni a farmerek gyakorlatát”.

Hogy alakulhatott át a bogár?

A Monsanto 2003-ban dobta piacra a kukoricabogárnak ellenálló kukorica GMO-s vetőmagját. A módosított kukoricába beépítették a Bacillus thuringiensis nevű baktérium néhány génjét, amelytől a kukorica olyan toxint termel, ami tönkreteszi a kukoricabogár belét. Korábban a farmerek vetésforgót használtak, leginkább szójával váltva a tengerit – így az egyik évben lerakott petékből kikelő kártevők a következő évben éhen pusztultak, mert nem volt a környéken kukorica, csak szója. (A kifejlett bogár károsítja a csövet, a leveleket, a lárva elrágja a gyökereket.) Azóta azonban elvetették a vetésforgót, és minden évben kukorica került ugyanazokra a területekre – elfelejtve, hogy a természet mindent megtesz azért, hogy megvédje a fajgazdagságát. A kártevők közül kiválasztódott az idők során néhány ellenálló egyed, amelyek utódai felszaporodva immáron észrevehető nagyságú populációkat hoztak létre – mondhatni: a gazdálkodók mohósága hozta létre a szuperbogarat.

Megszólalt az ügyben a Monsanto is. A vállalat szerint a vetőmagjaik az elvárásoknak megfelelően bizonyítottak „az ezzel a technológiával művelt földek 99%-án”, valamint egyelőre túl korai volna következtetéseket levonni az Iowa Állami Egyetem adataiból. Azonban hamarosan újabb adatok is rendelkezésre fognak állni, mivel a kukoricaöv többi államában is vizsgálódni kezdtek a szakemberek.

Az Iowával szomszédos Illinois állam egyes kukoricatábláiban máris találtak szuperbogarakat. Egyelőre a szövetségi környezetvédelmi hivatal nem kívánt hozzáfűzni semmit Gassmann felfedezéséhez.

A Cry3-toxin rezisztens kukoricabogárról szóló eredeti közlemény >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás