A rovat kizárólagos támogatója

A napenergia hasznosításának rohamos elterjedése a fejlődő országokban káros következménnyel járhat egy új tanulmány szerint. Az ambiciózus kínai és indiai kapacitás-bővítési tervek 2022-ig akár 2,4 millió tonnás ólomszennyezéssel is járhatnak.

A fejlődő világban egyre népszerűbb a napelemek alkalmazása, főleg ott, ahol túl sokba kerülne az elektromos hálózatba való becsatlakozás. Ezeken a helyeken nyújtanak a fotovoltaikus panelek alternatívát, melyeknél az energiatárolásra költségvetési okokból kifolyólag jórészt ólomsavas akkumulátorokat használnak a drágább lítium-ion akkuk helyett.

Az adatok szerint az akkumulátorok ólomtartalmának harmada, negyede kerülhet ki a környezetbe, melyen a napelemek szigetüzemben való tömeges használata csak tovább rontana. Mint tudjuk az ólom igen mérgező már kis mennyiségben is ezért az ólomakkuk tárolásánál és újrahasznosításánál szigorú biztonsági előírások betartása ajánlatos.

A legnagyobb veszélyben az akkumulátor-gyárakban dolgozók és a körülöttük élők vannak. Az elmúlt években számos mérgezéses eset volt Kínában hasonló okokból, melyek nagy közfelháborodást váltottak ki. A napenergia szektor cégei arra hivatkoznak, hogy az ólomakkuk problémájának megoldása nem az ő feladatuk, hanem a környezetvédelmi előírásokat kiszabó kormányoké.

Hasonló veszélyek fenyegetik Afrikát is, ahol még kevesebben férnek hozzá a villamos áramhoz, viszont a napsütéses órák magas száma miatt a napelemek használata kézenfekvő megoldásnak kínálkozik.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás