Hirdetés

Paks megbukott az elővizsgán – de bukását elhallgatták! Ma reggel Greenpeace aktivisták befalazták az Országos Atomenergia Hivatal főbejáratát. Az aktivisták a Paksi Atomerőmű állapotát vizsgáló stressz teszt előzetes jelentésének hiányosságaira, hibáira és hamis kommunikációjára akarták felhívni a figyelmet.

A falépítők „Csernobil – Fukusima – Paks? Nincs biztonságos atomenergia!” feliratokat is kifeszítettek. A Greenpeace aktivistái azt akarják elérni, hogy az Országos Atomenergia Hivatal hívjon meg független, nyugat-európai szakértőket már a Paksi Atomerőmű célzott biztonsági felülvizsgálatának mostani szakaszához is. Az aktivisták követelik, hogy az eddigi vizsgálatok valós eredményeit is tárják a szélesebb nyilvánosság elé.

Rohonyi Péter kampányfelelős, elmondta: „A magyar nukleáris biztonságért felelős hivatal elfogult. Az önmagukat ellenőrző nemzeti hatóságok a hibák eltussolásával komolyan veszélyeztetik az állampolgárokat, ahogy azt a fukusimai katasztrófa is megmutatta. A napjainkban is tartó japán
atomerőművi válság hatására világszerte felgyorsult az atomenergia kivezetése az áramtermelésből. Magyarországon is észre kell venni, hogy a paksi hosszabbítás erőltetése szembe megy a 21. századi energiagazdasági folyamatokkal.”

A Greenpeace befalazta az Országos Atomenergia Hivatalt A Greenpeace befalazta az Országos Atomenergia Hivatalt

Az eddigi részleges szakértői megállapítások is megmutatják, hogy a Paksi Atomerőmű nem biztonságos. Sőt, a jelek szerint az elmúlt 29 évben soha nem is volt az. Ennek ellenére mind a Paksi Atomerőmű Zrt, mind pedig az Országos Atomenergia Hivatal optimista értékeléseket tett közzé sajtóközleményeikben az EU számára készülő stressz teszt előzetes jelentéséről.

Részletek: Paks megbukott az élővizsgán Greenpeace közlemény (126 KB pdf)

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás