Hirdetés

Pro kontra vélemények a Holcim Hungária Zrt. dabasi cementcsomagoló üzeme körül. Hamisított engedéllyel építene a Holcim? – írta a zöldválasz. A Holcim határozottan visszautasítja a rágalmazást.

A Holcim Zrt. képviselője 2011. augusztus 22-én építési engedély kérelmet nyújtott be a Dabas 0766/2 helyrajzi számú dabasi ingatlanon cement elosztó és logisztikai központ létesítése céljából. A benyújtott engedélykérelemhez csatolta az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség hozzájáruló határozatát, amelyet a birtokunkba került dokumentumok alapján 2011. július 28-án adott ki Hecsei Pál mb. főigazgató nevében Dr. Lejtényi Péter megbízott főosztályvezető.
Mivel a fent említett határozatot a Holcim Zrt-n kívül senki más nem kapta meg, ezért az ellenérdekelt ügyfelek a hatóságnál érdeklődtek felőle augusztus 22-én illetve augusztus 24-én. A Főfelügyelőség részéről a fent említett Lejtényi Péter ez alkalommal jegyzőkönyvbe nyilatkozta, hogy a Holcim részére határozat még nem került kiadásra. Négy nappal azután, hogy a Lejtényi által jegyzett engedély birtokában a Holcim beadta építési engedély kérelmét.

A dolog további pikantériája, hogy a határozaton szereplő 32 címzett közül senki nem kapta kézhez azt a mai napig. Amennyiben hiszünk a hatóságnak, és az engedély nem került hivatalosan kiadásra – már pedig miért ne tennénk – akkor ez csak a határozat meghamisításával volt lehetséges.
Sok mindent megértünk már a multicégek gátlástalan magyarországi nyomulása terén, de a mai napig engedély hamisítására senki nem vetemedett. Magyarázatot várunk, és kérjük az illetékes szervektől, mindenekelőtt Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár úrtól az azonnali vizsgálat elrendelését, amennyiben pedig bebizonyosodna a közokirat hamisítás ténye, úgy a büntetőeljárás megindítását is kezdeményezzük.
Az engedély létezéséről bizonyosan tudni kellett Szűcs Lajosnak, a Pest megyei közgyűlés Fideszes elnökének, és Kőszegi Zoltán szintén Fideszes dabasi polgármesternek, akik végig nyíltan a beruházás megvalósulása mellett kardoskodtak. Azonnali vizsgálatot és intézkedéseket várunk Orbán Viktor miniszterelnök úrtól a tekintetben, hogy a Parlamentben a Fidesz frakcióban helyet foglaló két képviselőnek volt-e tudomása az engedély eredetéről. Dabas Város ráadásul hivatalos ügyfélként is meg kellett volna, hogy kapja a határozatot, így érthetetlen, hogy hogyan fogadhatta be a jegyző a Holcim kérelmét anélkül, hogy megbizonyosodott volna a környezetvédelmi engedély valódiságáról.
A Miniszterelnök az elmúlt hétvégén egy Dabason, a fenti személyek jelenlétében tartott beszédében azt hangoztatta, hogy vége a kifosztás korszakának, a törvényeknek a becsületes embereket kell védeniük. Ezek után, amennyiben bebizonyosodik, hogy a beruházó az engedély meghamisításától sem riadt vissza, hogy a környezetüket és jövőjüket féltő helyi lakosok megkerülésével is véghezvigye beruházását, az érintettek körének felderítését, és szigorú szankcionálásukat várjuk, hogy végre tettekkel is alátámassza a kormány állítólagos korrupcióellenességét – írta a Zöld Válasz

 


A Holcim határozottan visszautasítja a rágalmazást. A Holcim kezében van az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség által aláírt és lepecsételt határozat, melyben néhány módosítással helyben hagyja korábbi első fokon kiadott engedélyét. Amennyiben a Hatóság ezt érvényteleníti, a Holcim természetesen visszavonja a Dabas Önkormányzatához benyújtott építési engedély kérelmét.

Nem született még döntés sem a beruházásról, sem annak helyszínéről. A Holcim az eredetileg vizsgált öt településből hármat választott ki, mint az Elosztó Központ lehetséges helyszínét, ezek egyike Dabas. Minden helyszín esetében alapos környezeti vizsgálatot készített egy független szakértő cég, mely részletesen elemezte az élő környezetre gyakorolt várható hatásokat. A tervezett Elosztó Központ beruházás célja a közúti áruszállítás csökkentése a környezetkímélő vasúti szállítási arányának növelésével.

Az engedélyeztetési eljárások lezárulta után készülő átfogó értékelés alapján dönt a Holcim a beruházásról és annak helyszínéről. Az érintett települések vezetői és a lakosság bevonásával folyik az előkészítő munka. A Holcim minden beruházása esetén támogatja Lakossági Ellenőrző Csoport létrehozását. A közelmúltban dabasi és taksonyi lakosok is személyesen tekinthették meg a tervezett elosztó központhoz hasonló bukaresti terminált – áll a cég közleményében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás