Hirdetés

Matolcsy György bemutatta a költségvetést, amit közzé is tettek a parlament honlapján. A Nemzeti Sport Intézet és a Nemzeti Sportközpontok nyernek. Az országgyűlési biztosok hivatala 20, a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóságok – amelyek már idén is a költségvetési zárolások egyik komoly áldozatai voltak – pénzük mintegy harminc százalékát elveszítik.

Az index szerint a nemzetgazdasági miniszter által benyújtott költségvetésből úgy tűnik, 2012-ben – az összességében mintegy 1000 milliárd forintnyi, részben adóemelésből fakadó megszorítások ellenére – nem magán kezd spórolni az állam. A törvénytervezet szerint nem csökkenne, sőt esetenként a tervezett 4,2 százalékos inflációt jócskán meghaladó mértékben nőne számos közintézmény költségvetése a 2011-es előirányzathoz képest.

A nyolc minisztérium és a Miniszterelnökség igazgatási kiadásai – vagyis a működési költségük – az idei költségvetésben előirányzott 52,9 milliárd forintról 54,9 milliárd forintra emelkedne. A minisztériumok közötti feladatátcsoportosítások miatt is – nagyon komoly különbségek vannak. Így az államtitkárként Varga Mihály által vezetett Miniszterelnökségre csaknem másfélszer több pénzt szán a költségvetés terve. Ennél is nagyobb, 53 százalékos növekedést mutatnak a Fellegi Tamás vezette fejlesztési tárca igazgatási kiadásai, 4,6 milliárdról 7 milliárd forint fölé nőtt az előirányzat. Az inflációt jócskán meghaladó mértékben, 17 százalékkal nőnek az erőforrás-minisztérium, a Nefmi igazgatási kiadásai, de a Pintér Sándor vezette belügyminisztériumnak is több mint 9 százalékkal nagyobb összeg jut működésre.
A 2012-es költségvetés nyertesei között van a Nemzeti Sport Intézet és a Nemzeti Sportközpontok támogatása is (tavaly egy költségvetési soron 3,6 milliárdot kaptak, idén különszedve 4,6 milliárdot).

A vesztesek:

A Nemzeti Civil Alapprogram és a Közbeszerzések Tanácsa költségvetési támogatása az ideinek csak nagyjából a harmada lesz 2012-ben, igaz, összegszerűen ez a két tétel együtt sem jelent félmilliárdos spórolást sem.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság költségvetését csaknem a felére csökkentik.

A környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóságok – amelyek már idén is a költségvetési zárolások egyik komoly áldozatai voltak – pénzük mintegy harminc százalékát elveszítik.

Negyedével csökken az ideihez képest a Külügyminisztérium költségvetése, hasonló veszteséget szenved el a tiszti főorvosi szolgálat, az országgyűlési biztosok hivatala – alapvető jogok biztosának hivatala néven –, és több mint húsz százalékkal csökken a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség igazgatási kiadása is.

RÉSZLETEK >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás