Hirdetés
greenfo/MTI

Jelentősen csökken a civil szervezetek támogatása jövőre – hívta fel a figyelmet Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke tegnap a KÖVET Egyesület kerekasztal-beszélgetésén a környezetvédelem szerepéről, a felelősségvállalásról és a fenntarthatóságról szóló konferenciájának részeként.

Lukács András egyebek közt arról beszélt, hogy korábban a Nemzeti Civil Alap forrásai 6-7 milliárd forint körül voltak, idén ez az összeg már harmadolódott, jövőre pedig csupán valamivel több mint egy milliárd forint lesz. A megszorítások jelentős mértékben érintik a szervezetüket, amely 23 éve alakult, és ma már 16-17 főállású dolgozóval, 130 tagszervezettel működik. Hozzátette: a források csökkenése miatt várhatóan be kell zárniuk a lakossági környezeti tanácsadó irodát, de több lábon állnak, nemzetközi forrásokból is gazdálkodnak.
Lukács András úgy vélekedett: a változáshoz az államnak figyelnie kellene a civil szervezetek által elmondottakra, és egyenlő esélyeket kellene biztosítania ahhoz, hogy legyen fórum, amelyen elmondhatják a véleményüket. Szerinte az adótörvények átalakítása, és azzal párhuzamosan az adományozás kultúrájának terjedése sokat segítene a civilek támogatásán.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint az már nem kérdés, hogy van-e környezetvédelmi krízis, hanem az, hogy miért nem lépnek a társadalmak. A másik kérdés – húzta alá – az, hogy ki fogja megoldani, felrázni a társadalmakat, ki fogja cselekvése bírni a döntéshozókat, termelőket, fogyasztókat. Fülöp szerint bár gyűlnek a felismerések, az intézményrendszer lassan-lassan felveszi a harcot a világ környezeti krízisével, az is kérdés, hogy lesz-e idő és lehetőség arra, hogy a gazdasági, politikai, környezetvédelmi összeomlások előtt érdemi intézkedéseket tegyenek az érintettek. Úgy fogalmazott: kell egy B-terv arra az esetre, ha nem sikerülne kivédeni a katasztrofális következményeket, összeomlásokat. A civilekről szólva úgy vélekedett: a környezetvédelmi problémák megoldásához szükség van a szemléletükre, fontos problémámat vetnek fel, mozgásterük beszűkítése 10-12 éve folyik.

Vetier Márta, a Greenpeace Magyarország programigazgatója aláhúzta: a Greenpeace csak magánszemélyek adományaiból tartja el magát, nem függ kormányzatoktól, ezért is tud konfrontatívabb magatartást vállalni. Szerinte a kormányzat részéről a környezetvédelem ügyében hiányzik a "nyitott fül", vagy csak akkor nyílik meg, amikor már minden el van döntve, hiába volt a témáról társadalmi egyeztetés. Magyarországon a szervezetnek 15 ezer magánszemély a rendszeres támogatója, és több mint 1.500 önkéntessel dolgoznak; világszerte pedig 3 millió a támogatóik száma.

Nemes Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője
a tárcához tartozó, a természetvédelemért felelős szervezeteket érintő létszámcsökkentéseket firtató kérdés kapcsán azt mondta, a 15 százalékos leépítés minden szervezetet, közte a felügyelőségeket, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságokat, az Országos Meteorológiai Szolgálatot is érinti, kivételt ez alól csak a nemzeti parkok jelentenek majd. A vidékfejlesztési stratégiáról szólva jelezte: várhatóan a parlament elé kerül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás