Hirdetés

Az év végig megkaphatja a környezetvédelmi engedélyt a romániai Felsőcsertésen tervezett bányaberuházás – jelentette be Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter. 3 millió tonna ércet akarnak feldolgozni, amelyből 55 tonna aranyat és 300 tonna ezüstöt nyernének cianidos technológiával.

A kanadai European Goldfields tulajdonában lévő Deva Gold vállalat színesfémbányát akar nyitni az Erdélyi-szigethegység déli peremén, a Hunyad megyei Felsőcsertés községben.
A Krónika című kolozsvári napilap tegnapi számában idézte a minisztert, aki elmondta: felhívta a beruházó figyelmét arra, hogy olyan szintre kell csökkentenie a cianidkoncentrációt, hogy ne legyen ártalmas a környezetre, és amennyiben ezt biztosítani tudja, nincsen akadálya annak, hogy a vállalat megkapja a bányanyitáshoz szükséges engedélyt. A kanadai tulajdonú bányavállalat összesen mintegy 3 millió tonna ércet akar feldolgozni, amelyből hozzávetőlegesen 55 tonna aranyat és 300 tonna ezüstöt termel ki tizenegy év alatt.

Miközben magyarországi környezetvédő szervezetek máris megkongatták a vészharangot a felsőcsertési ciántechnológiás aranybánya előre látható veszélyei miatt, a Deva Gold Rt. képviselői a lakosság és a környezet számára biztonságos létesítményt ígérnek – írta a lap.

A torontói anyacég részvényese az a romániai származású Frank Timis üzletember, aki a kilencvenes évek végén belevágott a később szintén a kanadai Gabriel Resources által átvett, Romániában és Magyarországon egyaránt kifogásolt verespataki aranybányaprojektbe. A tíz évvel ezelőtt alapított Deva Gold a tavalyi évet 16 millió lej üzleti veszteséggel zárta – írta a lap.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás