Hirdetés

Aki kertet ültet, boldogságot ültet. Ünnepélyes keretek között nyitották meg 2011. október 27-én a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert újabb tanséta útvonalát, a „Kínai növények” tansétát.

A megnyitó díszvendégei Kína magyarországi Nagykövetsége részéről GUO Xiaoguang, kulturális tanácsos és Xie Gaofeng a Tudományos Osztály vezetője voltak. A Magyar Tudományos Akadémia képviseletében Kégler Ádám, az MTA Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője, majd Botta-Dukát Zoltán az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Az ünnepi köszöntők után Kósa Géza, a Vácrátóti Botanikus Kert vezetőjének előadása hangzott el „A botanikus kert Kelet-Ázsiai kapcsolatai” címmel.
A vácrátóti kezdeményezésnek köszönhetően a „tanösvények” mintájára, egy új fogalom került a köztudatba a botanikus kerti „tanséta”. A kerti tanséták, egy bizonyos témát felölelően, körútra hívják a látogatókat, s a kert térképén jelölt útvonalon keresztül vezetik őket a megfelelő állomásokhoz. 2007-ben nyílt meg az első „Botanikai tanséta”, mostantól egy újabb útvonal a „Kínai tanséta” is várja az érdeklődőket.

Vácrátót - kínai tanséta megnyitóVácrátót – kínai tanséta megnyitó

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert látogatói számára kevésbé ismert, hogy hazánk leggazdagabb élőnövény-gyűjteményének jelentős része eredetileg Kínában honos növény. A Botanikus Kert nemzetközi kapcsolatai révén sok ritkaság és különlegesség talált itt otthonra, melyek közül nem egy csak itt látható Magyarországon. A most megnyitott tanséta, tisztelegvén a páratlan kínai növényvilágnak is, néhány érdekes Kínából származó fát és cserjét mutat be. A témához kapcsolódóan megjelent a Tanséta füzetek sorozat újabb kötete is, mely számtalan érdekes és hasznos botanikai tudnivalóval és érdekességgel ismerteti meg az érdeklődőket.

Ha füzettel a kezünkben végigsétálunk a kínai tansétán nemcsak 20 kínai növényfajt ismerhetünk meg, de például azt is megtudhatjuk, hogy a liliomfa vastag szirma lisztbe forgatva kitűnő csemege, vagy hogy miért tűznek a kínai emberek csillagsomot a mellükre a Magaslatokra Mászás Ünnepén.
A kertben sétálva és a tanséta utolsó növényéhez eljutva a látogató bizonyára egyetért az ősi kínai mondással. „Aki kertet ültet, boldogságot ültet.”

A kínai tanséta és a hozzá kapcsolódó kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás