Hirdetés

A hulladéklerakók globális szinten mintegy 800 millió tonna metánt termelnek, mely 21-szer hatékonyabb hőcsapda, mint a széndioxid. Az Egyesült Államokban a hulladéklerakók jelentik a harmadik legnagyobb emberi eredetű metánforrást; 2009-ben az összes metángáz-kibocsátás 17%-át adták.

A tiszta energia kapcsán sokkal több szó esik a szélturbinákról és a napenergiáról, mint a hulladéklerakókban keletkezett gázból nyert villamos energiáról. Itt jönnek be a képbe a GE „zöld” Jenbacher motorjai, amelyek lényegében azt teszik a depóniagázzal, amit a katicabogarak a levéltetvekkel. A nagyteljesítményű motorok befalják és elégetik, majd tiszta villamos energiává alakítják a hulladéklerakókban keletkezett kellemetlen szagú – főként metánt, egy jelentős üvegházgázt tartalmazó – anyagokat.

A GE már 25 éve foglalkozik a hulladékban keletkező metán energiává alakításával; eddig 30 országban mintegy 1 650 Jenbacher motort telepített a hulladéklerakókban. Ezek a motorok együttesen több mint 1 650 megawatt villamos energiát termelnek, és több millió tonna üvegházgázt távolítanak el a légkörből. A hulladéklerakók globális szinten mintegy 800 millió tonna metánt termelnek, mely 21-szer hatékonyabb hőcsapda, mint a széndioxid. Az Egyesült Államokban a hulladéklerakók jelentik a harmadik legnagyobb emberi eredetű metánforrást; 2009-ben az összes metángáz-kibocsátás 17%-át adták.

A főleg metánt tartalmazó földgázzal ellentétben a depóniagáz metánt és rengeteg szennyezőanyagot, például szén-dioxidot és nitrogént is tartalmaz. A depóniagáz a hulladéklerakóban oxigénmentes környezetben, a szerves anyagok rothadása során keletkezik. A GE’ Ecomagination-tanúsítvánnyal rendelkező innovatív Jenbacher motorjait kifejezetten arra tervezték, hogy a szennyezőanyagokat tartalmazó depóniagázt elégessék, és megújuló energiaforrássá alakítsák. A motorok változó gázminőség és ingadozó nyomás mellett, illetve a depóniagáz alacsony fűtőértéke ellenére is képesek teljes kapacitással üzemelni.

A technológiában rejlő lehetőségekre jó példa a GE legutóbbi beruházása a brazíliai Belo Horizonte hulladéklerakójában. A 160 hold alapterületű, 24 millió tonna háztartási hulladékot tároló hulladéklerakón négy Jenbacher J420-as motor működik majd, amelyek együttesen évi 5,5 megawatt villamos energiát termelnek – ez a mennyiség 60 000 brazil számára biztosítja az áramellátást. A metán elégetésének köszönhetően mintegy négy millió tonnával kevesebb széndioxid kerül a légkörbe. A hulladéklerakó a Kiotói Jegyzőkönyvben meghatározottak szerint karbon kredit jóváírásra jogosult.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás