Hirdetés

A fenntartható vidékfejlesztés után a fenntartható energia- és klímapolitikát is a szemétbe hajította a kormány. A fejlesztési tárcától – Bencsik János államtitkár távozása után – az összes olyan szakembert kirúgták, aki nem atomenergiában, szenes és gázos gigaerőművekben gondolkodik. Az LMP szerint Orbán újra padlógázzal megy szembe eredeti programjával.

A Fidesz a választási kampányban országos energiahatékonysági programmal, zöld Széchenyi-tervvel, energialábnyom-alapú zöld közbeszerzéssel haknizott. Mára ezekből semmi nem maradt; kiderült, hogy az egész olcsó szemfényvesztés volt a környezettudatos választók megnyerésére. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban már egyetlen vezető képviselője sincs a fenntartható energiapolitikának. Ezzel az új atomerőművi blokkok felépítése és a szenes erőművek újbóli előtérbe helyezése a hivatalos kormánypolitika rangjára emelkedett.

Klímapolitikára a kormánynak addig volt szüksége, amíg a magyar EU-elnökség idején valamit ki kellett tenni a kirakatba. A klímafőosztály összes vezetőjét elküldték, aligha függetlenül attól a szándéktól, hogy a széndioxid-kvóták eladásából remélt bevételeket is az "új" (valójában nagyon is régi), fosszilis és nukleáris prioritású energetikai tervek megvalósításának, illetve az újabban a napenergiában is érdekeltté vált kormánybarát gazdasági csoportok érdekeinek szolgálatába kívánják állítani. Ehhez nyilván nincs szükség szakmailag hiteles, a pénzügyi átláthatósághoz ragaszkodó tisztviselőkre.

Húsz hónap alatt a Fidesz visszajutott oda, ahonnan elindult, jelenlegi energiapolitikája semmiben sem különbözik attól, amit az előző kabinetek műveltek. Ma az állam évente ugyanúgy egy-két milliárdot fordít a lakóházak energiahatékonyságának növelésére, mint két éve, miközben ugyanúgy negyven-ötvenmilliárdot költ el lakossági gázár-támogatásra, valójában az orosz gáztermelőket és a közvetítőket támogatva. Ehhez a szánalmas "eredményhez" nemhogy kétharmadra, de kormányváltásra sem lett volna szükség.

Jávor Benedek frakcióvezető,
a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke

 

Kapcsolódó anyagok:

Klímapolitikai fejetlenség

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás