Hirdetés

A tetőn napcellák, a lámpákban környezetbarát égők, a konyhában víztakarékos csapok, energiatakarékos edények, a WC-ben szürkevíz, a ház mellett komposztáló, fűszerkert – egy igazi zöld ház rejlik a veszprémi Diófa utca 3. szám alatti még romos épületben.

A környezettudatos megoldásokat felvonultató mintalakást most kevesen látják, hiszen a külvilág számára egyelőre még csak a közel 100 éves romház létezik. Ebből varázsol egy környezetvédelmi lakossági bemutató központként funkcionáló ZöldLakot a Kör Alapítvány idén nyárra.
Mátyás Mónika, az Alapítvány elnöke elmondta, a környezet és energia operatív programból 47 millió forintot nyertek erre a Magyarországon egyedülálló projektre, melynek lényege egy olyan zöld lakás létrehozása és öt éven keresztül bemutatóközpontként való üzemeltetése, ahol a látogatókkal működés közben megismertetik azokat a környezettudatos megoldásokat, amelyekkel gazdaságosabbá, hatékonyabbá, zöldebbé tehetik a saját lakásukat. Nem drága, csúcsminőségű beruházásokra kell gondolni, hanem olyan megfizethető megoldásokra, amelyeket bárki megtehet, kialakíthat. A bemutatandó praktikák mellett részletes leírás is található majd, kalkulációval, számításokkal, hogy mindenki tudja, mivel járhat otthonának környezetbarátabbá tétele.

Egyelőre még csak a nulladik lépésnél tartanak, hiszen az ingatlan megvétele és átalakítása a „beugró” a támogatott célkitűzések megvalósításához. Ehhez igazodik a projekt ütemezése is: az ingatlan megvásárlására a pályázati pénz egytizedét fordították, ugyanennyit az alapítvány saját erejéből is hozzátett, a felújításra a támogatásból 900 ezer forintot szánnak. Kevésnek tűnik ez az összeg, hiszen az aljzat betonozástól a komplett tetőcseréig sok mindent meg kell oldani.

Elindult a ZöldLak program Elindult a ZöldLak program

Terveik szerint energetikailag önellátó lesz a ház, a tetőre épített 14 napcella szolgáltatja majd az áramot, ezzel igyekeznek a működtetés költségeit minimalizálni. Minden fogyasztás mérhető és látható lesz, mérőórák mutatják, hogy mennyi energiát termel és fogyaszt a ház, az elosztószekrényeket pedig átlátszó plexi mögött helyezik el, hogy a látogatók saját szemükkel figyelhessék meg a tájékoztató füzetben leírt megoldások valóságos működését. Tájékoztatást bőven kapnak majd az idelátogatók: a támogatás negyven százalékát ugyanis kommunikációra, az alkalmazott megoldások ismertetésére fordítják. Ez elsősorban egy interaktív honlapot, a különböző feliratokat, a tájékoztató füzeteket, az otthontervező térképet jelenti, amelyek rögzítik a javasolt és a ZöldLaknál bevált környezettudatos technikák jellemzőit.

A bemutató központ nem csupán a mindennapi életben megvalósítható zöld ötleteket ad, hanem ingyenes és térítés melletti szolgáltatásokkal is segíti a környezettudatosabb otthonokban élni kívánókat. A napkollektort beszerelőknek jogi támaszt nyújt az áramszolgáltatóval történő szerződéskötésben, segít az energia címke ügyintézésében, lesz egy hőkamera, amelyet a látogatók szakemberrel együtt igénybe vehetnek, hogy megvizsgáltassák, hol szökik a lakásukból a hőenergia, és tanácsot is kapnak arra, hogyan kell szigetelni.

Elindult a ZöldLak program Elindult a ZöldLak program

A háznak három funkciója is lesz, s mindhárom azt garantálja, hogy élő térként működjön. A jelenlegi padlás helyére némi falmagasítás és új tető ácsolása után a Kör Alapítvány irodája költözik. A földszinti három szobából kialakított nagy „nappaliban” zajlik majd a bemutató központtal való ismerkedés első része, itt akár tizenöt fős csoportok is kényelmesen meghallgathatják a bevezető előadást, hogy aztán mindent személyesen megtekinthessenek, kipróbálhassanak a konyhától a fürdőszobáig és hazavigyék azokat az ötleteket, amelyek otthon is megvalósíthatók. A helyi közösség más programjai számára is nyitva áll az épület, hiszen a jövőben szerveznének ide borkóstolást, fair trade-termékek bemutatóját, helyi termékek fórumát vagy éppen kismama klubot.
Mátyás Mónika bízik benne, hogy júniusban már kinyithat a bemutató központ,de ha a felújítás csúszik – amire, aki valaha is foglalkozott már ilyesmivel, tudja jól, van némi esély-, szeptemberben fogadhat látogatókat a ZöldLak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás