Hirdetés
MTVSZ Élőlánc sajtóközlemények

65 civil szervezet tiltakozását fejezte ki a közszolgálati rádió környezetvédelmi műsorainak tervezett megszüntetése ellen. A szervezetek a Magyar Rádió vezérigazgatóját kérik nyílt levelükben, hogy mérlegelje újra a műsorok megtartását.

A civil szervezetek azért fordultak a vezérigazgatóhoz, mert tudomásukra jutott, hogy két környezetvédelmi műsor megszüntetését tervezi a Kossuth Rádió. A közszolgálati rádió közeljövőben életbe lépő új műsorstruktúrájában a „Zöldövezet” és az „Esti beszélgetés a Földről” című környezetvédelmi magazinműsorok már nem kaptak helyet.

Dönsz-Kovács Teodóra, a Magyar Természetvédők Szövetségének fejlesztéspolitikai csoportvezetője szerint „A két programszám eltűnése a rádió palettájáról nem csak a közszolgálati alapdokumentumban foglaltaknak mond ellent, de radikálisan lecsökkenti annak a lehetőségét is, hogy az érdeklődő állampolgárok értesüljenek a Magyarországot és a világot érintő, lényeges környezeti történésekről.”

A megszüntetéseket azért is elfogadhatatlannak tartják a civilek, mert a közszolgálati csatornákon az elmúlt években a hasonló tematikájú műsorokkal szemben drasztikus redukálásokat tapasztaltak. Így egyre kevesebb médiaidő jut arra, hogy a hazánkra és közvetlen környezetünkre hatással lévő legfontosabb környezeti, társadalmi, és gazdasági programok környezetvédelmi aspektusai bekerüljenek a híradásokba.

A civil szervezetek levelük végén arra kérik Jónás Istvánt, hogy álláspontját azért is gondolja át újra, mert az idei rio de janeiro-i, huszadik ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferencia fokozottabban ráirányítja majd a világ figyelmét a környezetvédelmi és fenntarthatósági témákra.

Nyílt levél a Magyar Rádió vezérigazgatójának (120 KB pdf)

További információ:
Dönsz-Kovács Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége, fejlesztéspolitikai csoportvezető, ddori@mtvsz.hu, 30/458-0730, 1/216-7297
Dóra Szilvia, Magyar Természetvédők Szövetsége, kommunikációs vezető, dora.szilvia@mtvsz.hu, 20/9-454-808, 1/216-7297


Jelenünk és jövőnk biztonsága nem ér meg heti 55 percet a közszolgálati Magyar Rádiónak?

A lehető leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy a közszolgálati adó „Zöldövezet” és „Esti beszélgetés a Földről” című környezetvédelmi műsorait megszüntessék. Ezek a műsorok napjaink legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak magas színvonalon. Oktatnak, tájékoztatnak, véleményt formálnak.

„Ami érték, megmarad és erősödik a Magyar Rádióban” – nyilatkozta Jónás István 2010. novemberében a 180 perc című műsorban. E kijelentéssel nem áll összhangban jelenlegi döntése. A megszüntetésre szánt műsorok nem egy szűk érdekcsoportot, hanem a társadalom egészének érdekeit képviselik. Ki az, akinek közömbös, hogy az unokáinak lesz-e betevő falatja, tiszta ivóvize, élhető élete?

Ha külső nyomásra szűnnek meg a műsorok, az azt jelenti, hogy a média nem szabad, hogy ide is betették a lábukat azok az érdekkörök, akiknek csípte a szemét a műsorkészítők eddigi tevékenysége, akár az Ángyán József államtitkár távozásával is összefüggő kérdések, az állami földek ügyéről 2011. őszén Borsodban és Lepsény környékén készített műsorok, akár a paksi erőmű bővítéséről folytatott, kiegyensúlyozott viták.

Figyelemreméltó egybeesés, hogy a Duna TV Gazdakör című műsorából is eltávolították Dögei Imrét és munkatársait, akik az állami földek ügyéről hiteles tájékoztatást adtak szintén 2011. őszén. Ugyanakkor elgondolkodtató, és rémisztő jelensége napjainknak az is, hogy ma már szinte magától értetődően válnak celebbé a börtönből szabadult bűnözők, de a sorsunkat érintő alapvető kérdésekre, hiteles, a közérdeket szolgáló emberekre már heti 55 perc sem marad…

Ezúton tisztelettel kérjük Jónás István urat, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatóját, hogy ne szüntesse meg ezeket a műsorokat, inkább tágabb teret adjon a „Zöldövezet” és az „Esti beszélgetés a Földről” című kiváló műsorok szerkesztőinek.

2012. március 8.

az Élőlánc Magyarországért elnöksége

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás