Hirdetés
greenfo/MTI

A világ 435 atomerőművének 80 százaléka több mint húszéves, ami növeli a reaktorok biztonságával kapcsolatos aggályokat – mutatott rá friss ENSZ jelentéstervezet, amelyet a fukusimai atomkatasztrófa egyéves évfordulójához időzítettek.

Az atomerőművek működtetői közül többen jelezték szándékukat vagy programokat indítottak arra vonatkozóan, hogy megnöveljék a reaktorok tervezett működési idejét – tűnt ki a tervezetből, amelyet hivatalosan még nem hoztak nyilvánosságra. Az elvárások egyre nagyobbak, hogy az idősebb atomerőművek fokozott biztonsági előírásoknak tegyenek eleget – hangsúlyozta a bécsi székhelyű ENSZ-szervezet a nukleáris biztonsággal foglalkozó, éves jelentésében, amely ugyanakkor rámutatott: erősödnek az aggodalmak azzal kapcsolatosan, hogy a szóban forgó erőművek nem képesek megfelelni az említett elvárásoknak.

A dokumentum felhívta a figyelmet arra, hogy a világ atomreaktorainak 80 százaléka több mint két évtizedes kort ért el az elmúlt esztendő végéig. Ez befolyásolhatja, hogy mennyire biztonságosak, valamint mennyire képesek kielégíteni a tagállamok energiaigényét gazdaságos és hatékony módon – hangoztatta jelentés. A dokumentum rámutatott arra, hogy a világ 254 – kutatási célokat szolgáló – erőművének mintegy 70 százaléka már több mint 30 éve működik, közülük több már meghaladta eredetileg tervezett "élettartamát".
A fukusimai atomszerencsétlenség 2011. március 11-én történt, miután egy földrengés okozta szökőár súlyos károkat okozott a tengerpart közelében lévő erőműben, katasztrofális működési zavarok sorozatát idézve elő.

A fukusimai atomerőművet múlt év decemberében ellenőrzés alá vonták, de a radioaktív sugárzás miatt az erőmű környezetének megtisztítása várhatóan évtizedekig is eltarthat. A fukusimai válság miatt az atomenergia alkalmazásának kérdése újragondolásra szorult. Olyan országok, mint Németország, Olaszország és Svájc úgy döntöttek, hogy atomerőműiket fokozatosan leállítják. Más országok ugyanakkor – köztük a gyors ütemben növekvő Kína és India – továbbra is atomenergiában látja a növekvő energiaigény kielégítésének forrását.
A mostani jelentésben foglaltak ellenére Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója a közelmúltban azt hangoztatta: nézete szerint az atomenergia ma biztonságosabb, mint egy évvel ezelőtt volt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás