Hirdetés
Forrás: levego.hu

A lakáscélú támogatásokat kössék energiahatékonysági feltételekhez, javasolja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a Levegő Munkacsoport. Ezzel az építőipar és az ingatlanjaik eladásában gondolkodó tulajdonosok is ösztönözhetők arra, hogy javítsák az épületek energetikai tulajdonságait.

Újra indul a lakáshoz jutást könnyítő kamattámogatási konstrukció. Harminc millió forint értékhatárig új lakás vásárlásához, tizenöt millióig régi lakás megvételéhez kapható 5 évre szóló, folyamatosan csökkenő mértékű kamattámogatás. Ezzel az intézkedéssel a kormány egyszerre több területen próbálja a válság hatásait enyhíteni. Optimista feltételezések szerint 4-5 év alatt a gazdaság nagyobb sebességre fog kapcsolni, és így a törlesztések kifizetése sem jelent majd elviselhetetlen terhet a háztartásoknak. Addig pedig a pangó ingatlanpiacot és az építési szektort is segíti a kereslet élénkítése.

Számos uniós tagállam több évtizede bevált gyakorlatában a támogatásokat környezetvédelmi, illetve energetikai feltételekhez is kötik. Ausztriában például, ahol az épületek energetikai tulajdonságai két-háromszor jobbak az ittenieknél, minden lakástámogatást az érvényes építési előírásoknál szigorúbb feltételekhez kötnek. Ez tartományonként eltérő, de jellemző például, hogy Alsó-Ausztriában, már tíz évvel ezelőtt is, csak az igen alacsony energiafogyasztású (passzív házhoz hasonló) épületekre lehetett támogatást igényelni. Máshol a támogatásnál figyelembe veszik a telek elhelyezkedését. Nagyvárosok agglomerációjában csak kötöttpályás tömegközlekedés vonzáskörzetében támogatják az új lakások építését.

Magyarországon nagyok a lemaradások az épületkorszerűsítésben. A lakásfűtésben domináló gázt 80 százalékban importáljuk, ami túszhelyzetbe hozta az országot politikai és pénzügyi vonatkozásban egyaránt. Egyre nagyobb problémát jelent a háztartásoknak az energiaszámlák kifizetése, ami a szabad felhasználású jövedelmek zsugorodásához vezetett. Így a korszerűsítések elvégeztetésére is kevesebben vállalkoznak, fenntartva a pazarló fogyasztást.

Nemzetközi tapasztalatok bizonyítják, hogy az épületek korszerűsítése csak összehangolt szakpolitikával – szigorodó rendeletekkel, kiszámítható pénzügyi ösztönzéssel és megfelelő tájékoztatással – érhető el.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek írt levél itt olvasható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás