A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A japánok többsége szerint szakítani kellene az atomenergiával a tavalyi szökőár okozta pusztítás és sugárszennyezés miatt – derül ki egy ma nyilvánosságra hozott felmérésből.

A Tokio Simbun című japán napilapban közölt közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a válaszolók 43,7 százaléka szerint Japánnak fokozatosan csökkentenie kellene függőségét az atomenergiától, és végül pedig teljesen fel kellene számolni azt. További 35,9 százalék inkább egyetértett ezzel a véleménnyel, semmint ellenezte azt.

A megkérdezetteknek mindössze 4,5 százaléka pártfogolta, hogy a szigetország a jövőben is támaszkodjon a nukleáris energiára. További tizenkét százalékuk hajlott az atomenergetika támogatására. A múlt héten végzett felmérésben háromezren vettek részt. A lap nem közölte, hogy a mekkora a vizsgálat hibahatára.

Japánban a tavaly március 11-i földrengés és az azt követő szökőár előtt a megtermelt energia egyharmada származott atomerőművekből. Jelenleg az 54 reaktorból csupán kettő termel energiát, a többit átvizsgálás vagy karbantartás céljából leállították.

Kapcsolódó anyagok:

Fukusima tanulsága

Húszévesnél öregebb az atomerőművek zöme

Egy mítosz szertefoszlott – Fukusima tanulsága

Kend a cunamira!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás