A rovat kizárólagos támogatója

Mosolyogva vetették a repcét – borítékolták a pályázatokat? Ángyán József volt parlamenti államtitkár nem érti a földpályázatokat. A nyugat-magyarországi földeket miért egy szolnoki ügyvéd érdekeltségébe tartozó cégbirodalom kaparintotta meg a helyi gazdák elől?

Február 27-én a greenfo hozta elsőként nyilvánosságra Ángyán József levelét. "Az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt "maffiahálózat" mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig. Mindent vinni akar a vidéki, helyi közösségek, családok elől, és magam, munkatársaim valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti Vidékstratégiánk e zsákmányszerzés útjában álltunk" – írta a VM lemondott politikai államtitkára a mellette kiálló zöld szervezeteknek. Íme egy friss videóösszeállítás Ángyán József a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának szerdai ülésén, az ATV tudósításában: 


Idézetek Ángyán József szerdai hozzászólásaiból

"A Mezort cégbirodalom egy szolnoki ügyvéd érdekeltségébe tartozik, ő a főrészvényese és egyúttal az igazgatósági elnöke is. Hogy van ez? Szolnokról Mosonmagyaróváron keresztül a lepsényi földön gazdálkodunk, miközben a helyi gazdáknak egy deka föld nem jut?"

"A kétharmad részét, tehát 285 hektárt ebből a 429-ből Kajászón egy kápolnásnyéki tetőfedő, nádarató építési vállalkozó nyerte, akinek mezőgazdasági tevékenysége korábban egy deka nem volt, mezőgazdasági gépei nincsenek, és (…) egy másik 800 hektáros gazdálkodó fogja az ő területét megművelni, mert ő képtelen arra, hogy megművelje. Mi volt a cél? Miért adtuk a kápolnásnyéki építési vállalkozónak a kajászói földet a kajászói emberek elől? (…) beszélhetünk pályázati rendszerről, mindenféléről, a végeredmény minősíti az egész folyamatot, és ez, például ez védhetetlen."

"Új stratégia van kialakulóban, úgy látom. Szétírjuk a rokonok között az igényeket."

"Micsoda munka ez? Hogyhogy nem lehet megismerni, hogy ki miért nyert, és miért nem nyert? Indoklás nélkül hogy lehet kiadni egy levelet, hogy ön nem nyert, jó napot? (…) Nem kér itt mást senki, csak azt, hogy ez nyilvános legyen, hogy lássuk, hogy aki nyert, az miért nyert, és hogy ennek van-e szakmai relevanciája – vagy pedig másról szól a történet."

Kapcsolódó cikkek: 

Ángyán: Elveszítjük a vidéket

Ángyán: Ez védhetetlen, elfogadhatatlan

 

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Ángyán József Teréz Anya tanácsait követi

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás