A rovat kizárólagos támogatója

Számos madárfajnál megfigyelhető jelenség, hogy a tavasszal, a költési időszak kezdetekor a tükröződő felületeket – autók visszapillantóját és szélvédőjét vagy házak, irodák ablaküvegét – „támadják” csipkedik, kopogtatják. A jelenség hátterében az ilyenkor felerősödő területféltő magatartás áll. Az MME tippei.

Az állatok ilyenkor lényegében saját tükörképükkel vívnak „élet-halál” harcot. Bár a probléma nem tűnik komolynak, a madarak számára rendkívül kedvezőtlen, mert képesek akár napokig is küzdeni. Eközben nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Arról nem is beszélve, hogy a kopogásuk nekünk, embereknek is kellemetlen.

Ezt a viselkedésminta nem csak Európában, de más kontinenseken is előfordul az érintett madarak csoportbeli hovatartozásától függetlenül. Tavasszal a hosszabbodó nappalok hatására szaporodási izgalomba kerülő hímek fészkelőhelyet keresnek maguknak és leendő párjuknak, majd énekléssel kijelölik ennek határait, miközben figyelik a rivális hímeket. Ehhez olyan magaslati pontokat keresnek, mint pl. a parkoló autók. Legkönnyebben a sötét, metál fényű gépkocsik, visszapillantó tükrök, ablaküvegek válhatnak ilyen „vizuális csapdává”.

A leghatékonyabb megoldást az épületablakok esetében a szúnyogháló jelenti, amely amellett, hogy megszünteti a tükröződést, egy másik gyakori problémára, az ablaknak ütközésre is megoldást nyújt. Ha valamilyen okból nem szerelhető fel szúnyogháló az ablakra, akkor függönnyel, széles ragasztószalag-csíkokkal csökkenthetjük a tükröződést. Ha hosszabb ideig parkolunk autónkkal egy helyen érdemes az ablakokat kartonpapírral vagy vászonnal eltakarni, a visszapillantó tükröket pedig behajtani.
 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapjáról letölthető és kinyomtatható a kisebb testű madarakra riasztóan ható („rémszem”) nyomat amely csökkentheti a „támadások” valószínűségét. Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy a madarak – különösen a városiasodott fajok – rendkívül intelligens lények, melyek jelentős mértékben alkalmazkodtak a civilizációs hatásokhoz. Ezért gyakran előfordul, hogy az általunk elegendőnek, kellően félelmetesnek ítélt eszközök hatástalannak bizonyulnak, illetve ami működik az egyik madárnál, azt egy másik teljes egészében figyelmen kívül hagyhatja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás