A rovat kizárólagos támogatója

Több zöld szervezetet is megkeresett az a csaló, aki egy új? trükkel próbálja meg a civileket lenyúlni. Kis történet kis tanulsággal.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt egy huszonéves fiatalember érkezett irodánkba. Elmondta, hogy családjával együtt Németországban élnek, és hagyományosan minden évben támogatnak valamely hazai civil szervezetet. A korábbi években támogatott szervezet valami okból már nem működik, emiatt most az interneten keresgélve minket választottak. A honlapunkon megtaláltak minden szükséges adatot, így 1300 eurót már át is utaltak számlánkra. Az átutalás bizonylatának másolatát magával hozta. Mivel a személyi jövedelemadózás német szabályai szerint az adomány adókedvezményre jogosít – miként volt Magyarországon is egykoron – ezért kérte, a pénz beérkezését követően küldjünk adományi igazolást. Elégséges magyar nyelven, E-mail-ben. Ehhez felírta nevét, címét, E-mail címét, telefonszámát. Természetesen megörültünk a kedves ajándéknak, és a technikai részletek megbeszélése után még pár szót váltottunk.

A srác megemlítette, hogy délután utazik is vissza Németországba. Mindemellett nagyon szerencsétlen napja volt, mivel kb. 150 eurónak megfelelő forintot akarván felvenni egy automatából, beletörött a bankkártyája a masinába. Most se pénz, se kártya, viszont nagyon kellene kifizetnie valamit. Emiatt most izgatottan szaladgál keresvén valamely ismerőst, aki meghitelezné számára az összeget. A busza nemsokára indul, fogytán az ideje, bajban van. Az első gondolatom az volt, hogy segítsük ki a fickót, ha már ennyire rendes. Az 1300 EUR már úgyis úton van felénk. Másodszorra az jutott az eszembe, hogy ez egy klasszikus átverési séma megvalósításának kísérlete!

Hiszen biztosnak tűnik a kölcsönhöz képest jelentősen nagyobb összeg beérkezése, tehát nincs kockázat, továbbá erkölcsi késztetést érzünk, hogy segítsünk bőkezű jótevőnkön. Sietős helyzetéhez képest a srác hosszasan lamentált peches helyzetén. Utólag az is kissé furcsának tűnik, hogy a német adóhivatalt kielégítené egy magyar nyelvű köszönőlevél (a fickó ezt a kifejezést használta) minden formai kötöttség nélkül, E-mail-ben. Persze nem ismerem a német adótörvényeket. Nem adtunk neki pénzt, de szeretettel búcsút vettünk tőle, hisz sötét gyanúnk nem bizonyítható.

Ami tény:

– A bankszámlánk adatait hibátlanul tartalmazó banki papír ellenére az állítólagos átutalás indításának dátumától egy hónap telt el, és a pénznek se híre, se hamva. (Manapság az Európai Unióban egy euró-s átutalás 2-3 nap alatt célba ér.)
– Kísérletet tettünk arra, hogy az általa megadott E-mail címen és telefonszámon felvegyük vele a kapcsolatot, de nem jártunk sikerrel.

Természetesen nem zárható ki, hogy tévedünk, és gyanúnk megalapozatlan. Ez esetben elnézést kérek a rosszindulatú feltételezésért. Viszont előfordulhat, hogy jótevőnk más szervezetet is kitüntet látogatásával…

A fiatalember pár napja egy másik budapesti zöld szervezetnél is járt, szó szerint ugyanezzel a történettel. Elküldték, mert meglehetősen valószerűtlen volt a meséje. Ezek szerint mindenki figyeljen oda, egy csalóval van dolgunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás