A rovat kizárólagos támogatója

Április 22-én várhatóan több tízezer kerékpáros fog felvonulni Budapest utcáin. Indulás 16 órakor a XIII. kerületi Szent István park alatti alsó rakpartról.

A felvonulás szervezőinek felhívása:

Mikor, hol, mettől, meddig?

2012. április 22-én, a Föld Napján, 16 órakor indulunk a XIII. Szent István park alatti alsó rakpartról, és lezárt utakon, 11 km megtételét követően jutunk el a Városligetbe, ahol ha mindenki beért, bringaemeléssel ünneplünk. Így kerülheted el, ha autózol: Autóval válaszd az Árpád hidat, vagy a Lágymányosit. A Petőfi, Szabbadság, és Budáról Pest felé az Erzsébet híd is járható lesz. A Lánchidat és Pestről Budára az Erzsébet hidat kerüld el. A főutak közül lezárásra kerül az Andrássy út, Attila út, Alagút, József Attila utca és a pesti alsó rakpart. Torlódások várhatók a körúton, a kiskörúton, a Bajcsy Zsilinszky úton és a Dózsa György úton. Ajánlott kerülőutak: budai alsó rakpart, Alkotás út és Hungária/Könyves K. körút. A villamosok menetidejében jelentős csúszás nemvárható, de a buszok lassabban járnak majd, egy-két járatot kerülőúton közlekedtet a BKV, így érdemes inkább a villamos és metróvonalakon utazni.

Mik a felvonulás céljai, és eredményei?

A Critical Mass (CM) résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálnak. Szeretnék, hogy Budapesten tovább emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya, és ne csak a civilek, hanem a város vezetői is tegyenek ezért. Nem célunk a biciklizés ráerőltetése a város polgáraira, csak a közösségi szintű gondolkodás és az ésszerű mobilitás térnyerése. Az akció olyan városlakók kezdeményezése, akik már meghozták a maguk áldozatát és a számukra ma még kedvezőtlen körülmények ellenére is elsők között változtattak. Döntésükkel már enyhítették a dugókat, átadták helyüket a tömegközlekedési eszközökön, és követhető alternatívát mutattak fel.

A budapesti Critical Mass legfőbb célja a kerékpáros közlekedést választók kritikus tömegének elérése volt, és ezt a célt minden körülmény ellenére elérte. Budapesten ez a folyamat megállíthatatlan. Persze továbbra is segít, ha látható, mennyien vagyunk és mit akarunk, mert a város még nem vált kerékpárosbaráttá.

Vannak szabályok menet közben?

A felvonulás alatt se biciklizz a járdán és a villamossíneken, sőt mindenkire szóljatok rá aki ezt mégis megtenné. Állj meg ahol a rendezőink kérik, engedd át a feltorlódott gyalogosokat! Több nagy kereszteződésben is átengedünk autókat, ilyenkor is légy türelmes.

Ha nem bírod az "autósokat", nem látunk szívesen, ne gyere el!
A nagyobb kereszteződésekben zöld pólós rendezők fogják segíteni a gyalogosok, és tömegközlekedési eszközök áthaladását. Segítsd a munkájukat, legyél előzékeny azokkal akiknek nehézséget jelent a felvonulás. Ne járass le bennünket vagy a céljainkat.

Ez a demonstráció nem az autóvezetők ellen szerveződik, hanem az élhető városért, amihez épp az ő együttműködésükre van leginkább szükség. Nagyon ciki nekünk ha autóvezetőknek beszólogató, őket sértegető bringások tekernek köztünk. Ha ilyen bringást látsz, mindenképpen szólj rá! Ha néhány autóban ülő ember mérges ránk, azt is értsd meg. Ők is áldozatot kénytelenek hozni a mi ügyünk miatt. Már otthon lennének, de most az egyszer más okozza a dugót. Te is éreztél már ilyet a városban, csak gyakrabban. 😉

Kérünk, hogy SEMMILYEN politikai párt, vagy mozgalom jelképét ne hozd magaddal. A bringás ügyet szerencsére elkerülték a politikai törésvonalak, így együtt tekerhetünk. Ez ma óriási dolog, nagyon vigyázunk rá.
A bringádon legyen villogó vagy lámpa!

Ne fogyassz alkoholt, vagy maradj otthon!

Ha fényképezel, videózol, bámészkodsz, sose tartsd fel a tömeget az úton állva, mert ha az emberek egyszer leteszik a lábukat, utána azon a helyen sokáig bringás dugó lesz.

Szeretnénk a közlekedés gondjairól beszélni a sajtóban, de nem védekező alapállásból. Ehhez a szabályokat be kell tartanunk. Ez eddig elég jól sikerült. Segíts azzal hogy másokat is megkérsz rá, ha kell.

Mi van, ha rossz az idő?

Felöltözünk. Szerintünk a kerékpározás nem időjárásfüggő.

Lesz megint bringás dugó (bringatolás)?

Ha sokan leszünk, előfordulhat. Ne húzd fel magad, inkább örülj hogy sokan vagyunk, mert a Critical Mass nem csak örömtekerés, hanem nyomásgyakorlási eszköz. Ha többen vagyunk, mélyebb nyomot hagy a város vezetőiben, és a csatlakozókban. Vedd körül magad barátokkal, és akkor bringát tolni is jó.  Viszont bármekkora a dugó, a járdán ne tekerj. Inkább kerülj egy másik úton. Ha járdázol, told inkább. A startnál toporgás helyett heveréssz a parkban, azért indulunk ilyen helyről hogy addig is jól érezhesd magad.

Kik jönnek? Gyerekkel lehet jönni?

Lezárt utakon haladunk, az egész családot hozhatod.

Mi az, amit mindenképpen hozzak?

Megfelelő állapotban levő bringát (fékek, gumik), biciklilámpát (ha esti programot tervezel), időjárásnak megfelelő ruhát (esőben is vonulunk!). És csengőt, hogy végig csengethess. 🙂

Matricát tudok szerezni?

A felvonulás végén, a bringaemelés után szétosztogatjuk a megmaradt matricáinkat és plakátokat.

Mi a helyzet a POLITIKÁVAL?

A Critical Mass felvonulás csak a kerékpározásról szól, de nyíltan felvállalt célja hogy a politikusok figyelmét is felkeltse az ügy. Akár el is jöhetnek, mi ezzel nem foglalkozunk. A felvonuláson azonban nem politizálunk. Bármilyen pártért rajongsz, ne hozz pártlogós vackokat a felvonulásra. A kedvenc pártod és a kedvenc ügyed csak a te fejedben kapcsolódik össze, mások fejében más ez a mix.

Mi a helyzet a REKLÁMMAL?

A Critical Mass semmilyen reklámra sem nyitott. Nincs szükségünk szponzori, vagy hirdetői pénzre sem. Így aztán nem meglepő hogy aki ingyen próbál hirdetni, azt nagyon elzavarjuk, és mindenki beszól neki, és mivel demonstrációkon tilos az ilyen tevékenység, a rendőrök is segíteni szoktak ebben. Segíts te is. A Critical Mass mozgalmat több ezer ember önkéntes munkája működteti. Tiszteld meg őket azzal hogy nem használod ki ezt saját céljaidra! Felajánlhatsz bármilyen segítséget vagy eszközt, de csak mint viszonzást nem váró támogató. Nem lehet kitenni cserébe logót, molinót, de még el sem mondhatjuk senkinek, mivel segítettél.

Szeretnék Critical Mass-os pólót!

Ha elkészülnek, akkor a Kerékpárosklub számára felajánlott legalább 1500 forintos adomány esetén adunk ilyet. A befolyt összes adományt a rendezés költségeire fordítjuk. A Critical Mass rendezése 100%-ig önkéntes munka, fizetésre tehát 1 forint sem megy az adományokból.

Messze lakom és félek egyedül a startig biciklizni. Mit tegyek?

Hozd el a barátaidat, munkatársaidat, gyertek együtt. Ha nagyon messze laksz, gyere vasúttal, HÉV-vel. A felvonulás előtti egy órában már tele szokott lenni a belváros bringásokkal, onnan már nincs gond. A start közelébe bicikliutak is vezetnek, ezekről itt találhatsz térképet.

Nincs bringám, viszont van görkorim. Jöhetek?

Igen, a saját felelősségedre.

Legyen lámpád! Világos?

Ha CM után kivilágítatlan bringával mész haza, bajod eshet. Ezen kívül visszatérő téma a médiában, hogy hány felvonulónak volt vagy nem volt lámpája. Szóval hozz lámpát, villogót. Fontos, hogy sötétben is lássanak.

A Critical Mass kocsma?

A KRESZ szerint kerékpározás közben tilos alkoholt fogyasztani. Ez a felvonulásra is igaz. Az alkoholt fogyasztók ellen a rendőrség a helyszínen feljelentést fog tenni. Ezért kérünk mindenkit, hogy közlekedés közben és előtt ne fogyasszon alkoholt. Ha a felvonulás alatt iszol, az nekünk nagyon ciki.

Nem vagyok budapesti. Más városban is lesz felvonulás?

Itt találod a Critical Mass felvonulást szervező magyar városok blogjait – ezen a linken nézz körül.
Az egri Critical Mass felhívása itt olvasható.

Lesz a felvonulás előtt vagy után buli?

Lesz néhány, igyekszünk időben beszámolni róluk, a www.criticalmass.hu honlapon.

Csináljak a Critical Mass közben fényképet vagy videót?

Igen! Fotózz, filmezz magadnak, másoknak, és az utókornak. Ezeket a honlapunkon másnaptól összegyűjtjük. Gyakran előfordul, hogy később a sajtó is érdeklődik nálunk jó fotók után, ezért csak akkor adj meg linket megkötés nélkül, ha műveid szabadon felhasználhatók (természetesen csak a Critical Mass felvonulással kapcsolatban). Ha nem, az sem nagy gond, de akkor ezt jelezd külön.

 

Kapcsolódó anyagok:

Bringaemeléssel zárt a tegnapi Critical Mass

Ismét tízezrek a Critical Mass kerékpáros felvonuláson

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás