Hirdetés

2030-ra az egyre fokozódó ivóvízhiány az emberiség felét fenyegeti majd – már most is egyre gyakoribbak az összetűzések az iható vízért a fejlődő országokban. Ha azonban az embernek van sólepárló berendezése, és közel lakik a tengerhez, talán nem olyan vészes a helyzet.

A fejlődő országok tengerparti vidékein élőknek tervezte Gabriele Diamanti olasz tervező a képen látható öko-desztillálóját, amivel egyszerűen, megbízhatóan, és elérhető áron (nagyjából 50$) lehet a tengervízből ivóvíz minőségű vizet előállítani! A lepárlókészülékek elvén működő edény égetett agyagból és galvanizált fémlemezből készül, nem igényel filtert és elektromos áramot, és napi 5 liter vizet képes megtisztítani.

A neve Eliodomestico, és működését tekintve igen egyszerű. Az edényt napra tesszük, a vizet a tetején lévő nyílásba öntjük, és egyéb dolgunk nincs is. A nap hője elpárologtatja a vizet, a gőz egy fúvókán keresztül az alsó térbe jut és kicsapódik az ott található tál fedelén. A nap végére az alul lévő tál megtelik biztonsággal iható vízzel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás