A rovat kizárólagos támogatója

Ötös, kiemelt fokozatú tűz tombolt a bugaci puszta környékén. A lángokat a 11 szerkocsival kivonuló tűzoltók próbálták megfékezni, de az óriási szél rendkívüli mértékben megnehezítette az oltást. Lángol a Duna-parti nádas Csepelen, tűz van a gyermekvasút vonalán is. Megdőltek a napi melegrekordok ma is.

Ötös, kiemelt fokozatú tűz tombolt a bugaci puszta környékén. A lángokat a tizenegy szerkocsival kivonuló tűzoltók próbálták megfékezni, de az óriási szél rendkívüli mértékben megnehezítette az oltást. Ezer hektárnál nagyobb területen égett a bozótos a Bugac település közeli természetvédelmi területen. A dél előtt nem sokkal fellobbant lángokat a kiskőrösi, kiskunhalasi, szentesi, kiskunfélegyházi, kecskeméti, ceglédi és bugaci tűzoltók és a tanyáit féltő helyi lakosság igyekezett megfékezni. A tűznek szemtanúi, az oltásnak részesei voltak a vagy.hu közelben tartózkodó munkatársai is, akik képeket és videókat készítettek.

Szintén ma lángra kapott a Duna-part menti nádas Csepelen.  Kisdi Máté a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, az első jelzések szerint 5-10 hektáron lángol a növényzet, a sűrű fekete füstöt kilométerekről látni lehet, még Budapest belvárosából is. A tűzoltóság megkezdte az oltást.  A szóvivő közölte, hogy a gyermekvasút vonaláról is tüzet jelentettek, ide a kisvasúttal jutottak ki a helyi tűzoltók, akik – az ilyenkor szokásos módon – egy víztartályos kocsit erősítettek a szerelvény végére. Kisdi Máté megjegyezte: nemrég éppen ezt a mentést gyakorolták a kisvasúton, ahol nem ritkák a hasonló tüzek.

Április 29-én mostanáig 1934-ben Budapesten volt a legmelegebb, a fővárosi és az országos napi melegrekord egyaránt 29,9 Celsius-fok volt. Ma ennél a fővárosban és országszerte is mértek magasabb értékeket. Az új fővárosi napi melegrekord 30,4 fok lett. Még melegebb volt viszont Győrben, az új országos napi melegrekord mostantól 30,6 Celsius-fok ezen a napon. Reisz András azt mondta: holnap a szél némileg mérséklődni fog, emellett folytatódik a meleg, napos idő. A maximumhőmérséklet várhatóan hétfőn is 30 fok körül alakul – tette hozzá a meteorológus. (MTI)

Kapcsolódó anyagok:

Elfüstölt a Bugaci Ősborókás

Ég a Bugaci Ősborókás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás