Hirdetés

Lezárta háztartások számára indított Kislábnyom Energiatakarékossági Versenyét a GreenDependent Egyesület. A program célja az volt, hogy növelje a családok, háztartások energiahatékonyságát, és népszerűsítse a klímabarát, karbon-szegény életmódot.

Szombaton tartotta a GreenDependent Egyesület „Kislábnyom” kampányának záró és djíkiosztó rendezvényét. A tavaly év végén indított, „kisebb karbon-lábnyomon” való életvitelt segítő háztartási verseny négy hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kellett olvasniuk és az online karbon-kalkulátorban feljegyezniük fogyasztásaikat (áram-, gáz-, víz-, illetve gépkocsihasználat, élelmiszerfogyasztás). Emellett három feladat megoldására is vállalkoztak, melyek keretében felmérték energiahasználati adottságaikat és szokásaikat, valamint tervet készítettek arra vonatkozóan, hogyan tudnak viselkedésük megváltoztatásával energiát megtakarítani. A különösen szorgalmasak kreatív feladatokat is megoldottak: klímabarát menüt terveztek és kipróbálták az autómentes életmódot.

A legjobban szereplő háztartások szombaton beszámoltak eredményeikről, valamint értékes, környezetbarát és energiatakarékos életmódot segítő nyereményeket vehettek át (A++ kategóriás hűtőszekrényt, laptopot, kerékpárokat, nyaralást minősített környezetbarát szálláshelyen, ajándékcsomagokat).

A Kislábnyom program eredményeit Vadovics Edina, a GreenDependent Egyesület elnöke ismertette. A programban Közép-Magyarországon több mint 500 háztartás vett részt aktívan (versenyzőként és a képzésekre látogatva), és több ezer passzívan (rendezvényeken és a Kislábnyom hírlevelek olvasóiként). A versenyben legjobban szerepelt 30 különböző méretű háztartás (1 főstől 6-8 fősig) átlagos karbon-lábnyoma 2,5 tonna CO2/fő/év lett, amely az átlag magyar karbon-lábnyom (5,03 tonna/fő/év) fele, az átlagos EU-s lábnyom (7,54 tonna/fő/év) harmada: sikeresen megvalósítható tehát a gyakorlatban a kisebb lábnyomú, környezetbarát, de elégedett és boldog életmód. A kampány részeként a szervezők arra is ügyeltek, hogy a lebonyolítás is csak kis lábnyomot hagyjon, így a projekthez kapcsolódóan az Egyesület minden rendezvény karbon-lábnyomát kiszámolta. Egy klímabarátháztartás-képzés átlagos kibocsátása 206 kg szén-dioxid volt, amelynek legjelentősebb részét az elfogyasztott étel-ital jelentette. Így jellemzően azokon a képzéseken volt alacsonyabb a lábnyom, ahol nem ettek húst, kevés tejterméket, fekete teát és kávét fogyasztottak. A klíma-koordinátorok képzéseit, sajtótájékoztatókat és a záró rendezvény hatását is beleszámolva a rendezvények hatásaként összességében 4 tonna CO2 keletkezett, amelyet 104 őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálnak a képzések helyszínéül szolgáló településeken, a résztvevők bevonásával.

A sajtótájékoztatón elhangzott előadások, valamint a legjobban szereplő háztartások beszámolója a www.kislabnyom.hu honlapon elérhető. Ugyanitt megtalálható a program záró kiadványa, melyben számos, a mindennapi kislábnyomos életmódot bemutató háztartási esettanulmány található.

A Kislábnyom programról

A klímaváltozás egész Európában aggodalommal tölti el az embereket. A legújabb kutatások szerint ennek következtében egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az önkéntes energiafelhasználás-csökkentés iránt, amelyet leginkább a családok képesek megvalósítani, főleg, ha ezt egy közösség tagjaiként teszik, ahol szakértői támogatás és tanácsok mellett más családokkal is együttműködhetnek, egymást erősíthetik. Épp ezért a GreenDependent Egyesület Új Széchenyi Terv keretében finanszírozott „Kislábnyom” kampányának célcsoportja a háztartások, mert az összes CO2-kibocsátás 30%-a háztartásokban keletkezik, valamint az összes energiafelhasználás 40%-a is itt történik. Ezért annyira fontos a kis karbon-lábnyomú, azaz energiatakarékos életmód tudatosítása, elterjesztése és népszerűsítése a lakosság körében. Az Egyesület a kampány keretében 2011 őszétől 10 helyszínen tartott informális képzést Közép-Magyarország különböző településein, majd 2011 decemberétől 4 hónapos energia-megtakarítási versenyt indított, amelyhez a kislábnyom honlapján keresztül lehetett csatlakozni.

A tanulási folyamat során bemutatták, hogy egy társadalom energiafogyasztását nem csupán az energiához kapcsolódó szokások (azaz pl. a fűtés, a világítás, vagy a közlekedés) befolyásolják, hanem az is, hogyan étkezünk, hogyan töltjük szabadidőnket, hogyan alakítjuk ki szűkebb és tágabb környezetünket. A képzések mellett helyi klíma-koordinátorok bevonásával, valamint a rendszeresen megjelenő elektronikus hírlevéllel és kiadványokkal támogatták a résztvevőket a szükséges tudás megőrzésében és alkalmazásában. A karbon-lábnyom számítását és nyomon követését online karbon-kalkulátor segítette.

A versenyben jól szereplő háztartásokat értékes nyeremények várták:
• Fődíj: A++ energiaosztályú hűtőszekrény
• 2. díj: laptop
• 3-4. díj: környezetbarát családi nyaralás
• 5. díj: egy női és egy férfi kerékpár
• 6. díj: kerékpár
• 7. díj: környezetbarát ajándékcsomag
További értékes különdíjakat is átadtak a következő kategóriákban:
• legzöldebb, legenergiatakarékosabb háztartás
• legjobban szereplő KIS (1-2 fős) háztartás
• legjobban szereplő KÖZEPES (3-4 fős) háztartás
• legjobban szereplő NAGY (5+ fős) háztartás
A versenyben elsősorban közép-magyarországi (azaz budapesti és pest megyei) háztartások vehettek részt, a részvétel ingyenes volt és előzetes tudást nem igényelt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás