Hirdetés
greenfo/MTI

Ősszel kerül a parlament elé az előkészítés alatt álló hulladékgazdálkodási törvény, amely jövőre hatályba lép, s így 2013-tól a jelenleginél 25 milliárd forinttal több, összesen 85 milliárd forint folyhat be környezetvédelmi termékdíjként az államkasszába.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára egy tagnapi gödöllői szakmai konferencián kifejtette, a többletből felgyorsulhat a hulladékgazdálkodási rendszer teljes körű átalakítása. Erre azért is szükség van, mert az EU szigorúan előírja a környezet megóvását célzó ipari és háztartási szemét kezelését, újrahasznosítását. Magyarország azonban ezen a területen elmaradt, ami súlyos szankciókkal fenyeget.

A 2013-ban életbe lépő törvény és 40 végrehajtási utasítás azonban olyan korszakváltást hozhat, amely nagyobb mértékben ösztönöz a szelektív hulladékgyűjtésre, illetve a környezetre fokozott megterhelést jelentő műanyag csomagolóanyagok előállításának csökkentésére. Ezáltal a hulladéklerakókba kevesebb anyag érkezik, így telítődésük átlagos 30-35 éves ideje is hozzávetően 10 évvel meghosszabbítható.
A tervezett változás fontos eleme, hogy nagyobb termékdíjat rónak ki a műanyag palackokra, míg az újratölthető, ismét felhasználhatókra mérsékeltebb, a leginkább környezetbarát üvegre pedig annál is kevesebb ilyen költség rakódik. Emellett újra bevezetik a hajdan már bevált betétdíjat. Vagyis nem lesz érdemes eldobni, szemétre vetni az üres üveget, sörös dobozt, mert a boltok visszaváltják – mondta az államtitkár.

Illés szerint mindez eleve mérsékli a környezet terhelését, hiszen például eldobható műanyag pet palackból évi egy milliárd kerül forgalomba, ami önmagában 60 ezer tonna, a talajban nehezen lebomló anyag tehertételét jelenti. Az új szabályozás eredményeként viszont visszaszorul majd e termékek gyártása. Az új törvény előírja majd a hulladéklerakásra berendezkedett külföldi tulajdonú cégek korlátozását is. A terv szerint egy-egy ilyen társaságban kötelező legalább 51 százalékos tulajdoni részarányban az önkormányzatnak, vagy az államnak képviselnie magát, a külföldi partner legfeljebb 49 százalékban vehet a vállalkozásban részt. Jelenleg az ilyen tevékenység egyötödét külföldi cégek végzik, amelyek a keletkező sok milliárdos hasznot kiviszik az országból, ami nem tartható – húzta alá Illés Zoltán.
Az államtitkár hangsúlyozta, a növekvő termékdíjat a cégek nem tudják majd továbbhárítani a lakosságra, mert 2013-tól ezen a területen központi árszabályozás lesz. Így a háztartások költségei a korszerűbb hulladékgazdálkodás következében nem növekednek, miközben a környezeti megterhelés mérséklése az életminőségre jótékonyan hat – fejtette ki.
 

Kapcsolódó anyagok:

Tízmilliárdok mentek a kukába

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás