A rovat kizárólagos támogatója

Tizenkét pontban foglalják össze és ősszel eljuttatják a kormánynak az energiahatékonysági beruházások fellendítéséhez szükséges legfontosabb intézkedéseket nagyvállalatok.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) közlése szerint az általuk koordinált Akadálymentesítés az energiahatékonysági beruházások terén elnevezésű kezdeményezés célja, hogy feltérképezze az energiahatékonysági beruházások legnagyobb szabályozási és finanszírozási akadályait, és közös javaslatokat dolgozzon ki azok leküzdésére.

A kérdőíves felmérések, részletes szakmai elemzések és vállalati egyeztetések nyomán kialakított 12 pont három területre összpontosít: a beruházások finanszírozására, az épületenergetikai beruházásokra vonatkozó jogszabályokra és a zöld közbeszerzésre. A 12 pont legfontosabb elemei közé tartozik, hogy a szén-dioxid kvóták árveréséből származó évi 30 milliárd forintból támogassák a lakossági felújításokat, a vissza nem térítendő támogatások mellé biztosítsanak kedvezményes hiteleket, erősítsék meg az energiahatékonysági tanúsítványok rendszerét, emeljék az energiahatékonysági beruházások követelményszintjét, illetve a közbeszerzéseknél adjanak előnyt az energiahatékony termékeknek.

A csatlakozó vállalatok szerint a környezet védelme, illetve az ország energiafüggőségének csökkentése mellett az energiahatékonysági beruházások ösztönzik a gazdasági aktivitást és több tízezernyi munkahelyet is létrehoznak – közölte a MEHI.
A MEHI az energiahatékonysági piacon érdekelt vállalkozásokkal partnerségben működő elemző és érdekérvényesítő szervezet. Arra alakult, hogy ösztönözze az energiahatékonysági beruházásokat, mind kormányzati intézkedések segítségével, mind a fogyasztók, piaci szereplők tájékoztatásával.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás