A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Egyesült Államokban megvásárolt étel 40 százaléka szemétbe kerül: az amerikaiak havonta fejenként mintegy 9 kilogramm élelmiszert dobnak ki – derül ki a Nemzeti Erőforrás-védelmi Tanács friss jelentéséből.

Az amerikai National Resources Defense Council környezetvédelmi szervezet honlapján közölt adatok szerint az emberek ezzel körülbelül 165 milliárd dollárt dobnak ki évente. A pazarlás ezenkívül – mivel az el nem fogyasztott élelmiszerek többnyire szemétlerakókban rohadva végzik – az Egyesült Államok metánkibocsátásának negyedéért felelős – hívja fel a figyelmet a zöld szervezet.

Ha az emberek csupán 15 százalékkal csökkentenék a kidobott élelmiszermennyiséget, azzal évente több mint 25 millió amerikai tudna jóllakni. Ez különösen azért fontos, mert a statisztikák szerint minden hatodik amerikainak nem jut elegendő étel az asztalára – fűzi hozzá a tanács.
Az átlagos amerikai fogyasztó tízszer több ételt pazarol el mint egy délkelet-ázsiai, és másfélszer annyit mint az 1970-es évek Amerikájában. A zöldek szerint ennek megváltoztatásához többek között módosulásokra van szükség az ellátási láncban és a fogyasztói magatartásban, emellett növelni kell a vásárlók tudatosságát.

A jelentés az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) tavalyi adataira hivatkozva hangsúlyozza, hogy például a gabonából készült termékek 38, a tengeri étkek 50, a megvásárolt zöldségeknek és gyümölcsöknek pedig 42 százaléka végzi a szemetesben az Egyesült Államokra, Kanadára, Új-Zélandra és Ausztráliára összesített adatok szerint, míg a megvett hús 22, a tejnek pedig 20 százalékát dobják ki az ezekben az országokban élők.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás