A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: LMP

Az ökopárt szerint utolsó állomásainak egyikéhez érkezett az a szisztematikus munka, amelyet az Orbán-kormány a környezet- és természetvédelmi intézményrendszer lerombolásáért a hivatalba lépése óta folytat: az érdemi munka lehetetlenné válása miatt távozik posztjáról Fülöp Sándor.

Az LMP szerint a kormányzat a saját alkotmányával is szembemegy az egészséges környezethez való jog intézményi garanciáinak leépítésével, a következmény pedig a környezeti értékek eltűnésének, az ország kiárusításának felgyorsulása lesz.

A magyar ökopolitika egyik legjelentősebb – ráadásul „alulról", civil kezdeményezésre történt – lépése volt a jövő nemzedékek érdekeit képviselő országgyűlési poszt létrehozása 2007-ben. Fülöp Sándor személyében pedig talán a legalkalmasabb embert találták meg a pozícióra – ezt az utóbbi években végzett ombudsmani tevékenysége igazolta. A zöldombudsman – mindvégig, amíg csak tehette – annak az alkotmánybírósági határozatnak a szellemében tevékenykedett, amely szerint az egészséges környezethez való jog biztosítása terén minden visszalépés alkotmányellenes, a védelem jogszabályban rögzített szintje utólag nem csökkenthető. Orbán Viktor kormánya tavaly egyszerre dobta a kukába a magyar környezetvédelem két legfontosabb vívmányát, hiszen az önálló zöldombudsman posztját megszüntette, kiiktatva egyúttal az egyik leghatékonyabb garanciális elemet a környezetvédelmi jogérvényesítés eszköztárából.

Az LMP számára egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fidesz-kormányzat sem a saját maga számára írt egypárti alkotmányt, sem a nemzeti értéknek minősülő környezeti és természeti értékeket nem tiszteli. Az ökopárt már a tavalyi változtatások alkalmával felhívta a figyelmet, hogy a rögtönzött „alkotmányozás” egyik férges gyümölcseként létrehozott új ombudsmani szisztéma nem lesz működőképes: a lefokozott „helyettes alapjogi biztos” nem fogja tudni ellátni a szükséges szintű alapjogi védelmet, különösen úgy nem, hogy az ehhez szükséges alsóbb szintű jogszabályok azóta is hiányoznak. A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodáját – ahonnan az ombudsman összes korábbi munkatársát eltávolították – nem pótolhatja egy létszámában és szakmailag is megtizedelt munkatársi gárda.

A párt közleményében megköszönte Fülöp Sándornak, hogy "a méltatlan körülmények között is kitartott posztján az utolsó lehetséges pillanatig, most pedig az egzisztenciális kockázatokat is vállalva demonstrálta, hogy nem vállalja tovább a kormányzat által ráosztott alibi-ombudsmani szerepet." Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke felszólította az Orbán-kormányt, hogy "kezelje a súlyának megfelelően ezt a figyelmeztetést: szüntesse meg az alkotmánysértő helyzetet, és sürgősen állítsa helyre a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa korábbi hatáskörét és függetlenségét."

Kapcsolódó anyagok:

Lemond a zöldombudsman

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás