Hirdetés

Fülöp Sándor, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettese szeptember 1-i hatállyal benyújtotta lemondását Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.

A lemondás indokolása szerint, jóllehet az Alaptörvényben részletesen szerepel a jövő nemzedékek érdekeinek védelme, illetőleg az, hogy a védelmet a helyettes alapjogi biztosnak kell ellátnia, ezt az alkotmányos rendelkezést semmilyen alsóbb szintű jogszabály nem hajtotta végre. Ugyancsak részletesen szabályozza az Alaptörvény az egészséges környezethez való jogot, annak alapjogi védelme azonban a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának felszámolását követően szintén ellehetetlenült. Az Alkotmánybíróság korábban többször kimondta az egészséges környezethez való joggal kapcsolatban a visszalépés tilalmát, tehát az intézményes védelem szintjének ezen csökkentése alkotmányellenes.

Fülöp Sándor szerint a volt jövő nemzedékek országgyűlési biztosa feladatainak egy részét a jelenlegi alapjogi biztosi hivatal átvette, Szabó Máté több átfogó vizsgálatában igyekszik egyebek közt a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe venni. Ezzel együtt úgy véli, hogy az új hivatalban a létszámát tekintve mintegy tizedére csökkent, megváltozott összetételű környezetvédelmi szakértői gárda semmiképpen sem tudja a 2008 és 2012 közötti szinten ellátni az egészséges környezethez való jog védelmét. A biztos helyettes lemondásával rá szeretné irányítani a nyilvánosság és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a nehéz gazdasági és társadalmi helyzetben a környezetvédelem rendre háttérbe szorul. Önálló, a környezet védelmére szakosodott intézményekre van szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a szembenálló érdekek között azokat a kompromisszumokat, amik még a jövő nemzedékek számára is elfogadhatók lesznek.

A Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes Titkársága
Alapvető Jogok Biztosának Hivatala
1051 Budapest, Nádor utca 22.

Kapcsolódó anyagok:

LMP: ellehetetlenítették a zöldombudsmant

Lemond a zöldombudsman

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás