A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: wwf.hu

Erdély északi részén, egy máramarosi vadásztársaság területén lőttek ki egy, a WWF által rádiótelemetriás nyakörvvel megfigyelt barnamedvét. Bár Romániában nem tilos a medvék korlátozott számú kilövése, a társaságnak nem volt engedélye medvevadászatra.

Éppen ezért a szakértők úgy vélik, orvvadászok garázdálkodtak a területen, akik miután látták, hogy a medvén nyakörv van, a tetemet hátrahagyva elmenekültek. A megjelölt állat értékes információkkal szolgált volna a természetvédők számára, azonban erre sajnos már nem lesz lehetősége.

A 6-8 év körüli, 150 kilós hím medve tetemére augusztus 30-án találtak rá a szakemberek, miután a GPS-GSM nyomkövetőjének jeladása egyértelműen jelezte, hogy az állat kimúlt. A helyszínre érkezve állapították meg, hogy a barnamedvét kilőtték. A kilőtt példány egyike volt annak a három állatnak, amelyeket a WWF programjának keretében láttak el GPS nyomkövetővel azért, hogy általa tudjanak meg hasznos információkat a medvék életéről a kutatók. A WWF szakemberei szerint az eset egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az orvvadászat nem csak Afrika és Ázsia nagyragadozóit fenyegeti, de Európában sincsenek biztonságban az erdők királyai.

„Ez az eset egyértelmű bizonyítéka annak, hogy ez a probléma nagyon is jelen van a Kárpátok hegyeiben. Ennek a medvének a halála világos üzenetet közvetít nem csak a román hatóságok, de az Európai Bizottság illetékesei felé is. Ha nem hozunk olyan intézkedéseket, amelyekkel tényleg megóvhatjuk a nagyragadozóinkat, egész erdei ökoszisztémák fennmaradását veszélyeztetjük!” – mondta Cristian-Remus Papp, a WWF Románia programvezetője.

A Kárpátok az egyik utolsó olyan terület Európában, ahol a nagyragadozók még életképes populációi élnek. A barnamedve, a farkas és a hiúz a hegyláncok erdőkkel borított területein élnek. Az Európában élő emlősfajok 40 %-a veszélyeztetett, így különösen fontos, hogy hatékony védelmet biztosítsunk a nagyragadozók számára.

„Ahhoz, hogy egy ökoszisztéma megfelelően működjön, minden szereplőnek jelen kell lennie. Csúcsragadozók nélkül felborul az egyensúly, túlszaporodnak egyes fajok és súlyos esetben ökológiai katasztrófa is történhet. Ennek a medvének a kilövése intő jel kell, hogy legyen arra, hogy hatékonyabb védelmi intézkedések bevezetésére ösztönözzük a döntéshozókat.” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

A kilőtt medvét idén júniusban fogták be a WWF szakemberei és elhelyeztek rajta egy GPS nyomkövető nyakörvet. Az állatnak ez semmilyen kellemetlenséggel nem jár, és két év után, mikor kimerül az akkumulátor, egyszerűen leesik a nyakáról. Ez alatt a két év alatt rengeteg hasznos információt szolgáltatott volna a medve a szakértők számára arról, hogy merre vándorol, átjut-e a környező országokba, melyek a kedvelt táplálkozó helyei és hol szaporodik. Sajnos azonban az orvvadászok miatt ez a medve már nem lesz képes a kutatók munkáját segíteni.

A tervek szerint a WWF Magyarország idén ősszel a medve megfigyeléséhez alkalmazott módszerrel egy Északi-középhegységben élő hiúzt lát majd el nyomkövető nyakörvvel. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködésben folytatott hiúz fajvédelmi program fontos mérföldköve lehet ez, amihez hasonlóra eddig még sosem került sor. Mivel hazánkban alig néhány egyeddel fordul elő a hiúz, védelmének eredményessége nagyban múlhat a program sikerén.
Az alapítvány fajvédelmi programját bárki segítheti. A hiúz örökbefogadással nemcsak a ritka macskaféle védelmét támogathatja a természetbarát, de a névre szóló nevelőszülői oklevéllel ismerősei körében is kimutathatja elkötelezettségét a nagyragadozók védelme iránt!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás