Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Újabb 44 állat kilövését engedélyezte a román szaktárca a megyében, szakértők attól félnek, nem szelektálás, hanem trófeavadászat jön.

44 medve kilövését engedélyezte a román szakminisztérium Hargita megyében, mert elszaporodtak a medvetámadások. A szakemberek attól tartanak: a vadászok nem azokat a fiatal medvéket lövik le, amelyek veszélyesek, hanem az öreg hímeket. Szerintük pontosan meg kellett volna határozni, hogy milyen állatokra vonatkozik a rendelet.

Az egész világon Hargita megyében a legsűrűbb a medveállomány, a fakitermelés és az állandó élelemhiány pedig egyre lejjebb szorítja az állatokat a hegyekről a könnyű táplálékot kínáló szántóföldek, falvak közelébe. A medvék idén már többször támadtak emberre. Volt, aki belehalt sérüléseibe. Rendszeresen rabolnak legelőkről vagy istállókból juhokat és teheneket is.

A székelyudvarhelyi természetvédő, Ambrus László azt mondja, jobb lett volna megelőzni, hogy a medvék bekerüljenek a lakott területekre, nem kell kivágni a fákat, nem kell kivágni az erdőket, nem kell zavarni őket gombászás és áfonyaszedés közben.

A szintén székelyudvarhelyi Szalon Vadásztársulat igazgatója szerint a romániai törvénykezés hiányos, a minisztérium nem szabályozza a kilövésre szánt medvék méretét, nem szelektálás, hanem trófeavadászat folyik évtizedek óta Romániában, ami nagymértékben gyengíti a medveállományt. Balázs Sándor úgy látja, inkább az elosztásra, a fölmérésre kéne nagyobb figyelmet fordítani.

A berni egyezmény által nemzetközileg is védett fajok közül idén 365 medve, 520 farkas és 39 vadmacska kilövését engedélyezte országos szinten a román mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás