Hirdetés

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában jelent meg az első regionális nappali lepke atlasz, amely egy intenzív felmérés eredményeire alapszik és tartalmazza az Őrség Natura 2000 terület, valamint a szomszédos szlovéniai Goričko Natura 2000 terület összesen 106 nappali lepkéjének elterjedési adatait.

A két területet, annak nappali lepke faunáját, valamint kutatástörténetét bemutató bevezető rész után a kiadvány magyarul, szlovénül és angolul ad rövid ismertetőt a fajok biológiájáról, élőhelyéről és természetvédelmi helyzetéről. A kötet minden egyes fajt természetfotókkal illusztrál és részletes elterjedési térképet is tartalmaz. Az atlaszból kiderül, hogy az Európa-szerte veszélyeztetett vérfű- és sötétaljú hangyaboglárka (Maculinea teleius és M. nausithous) általánosan elterjedt a területen és szinte minden alkalmas élőhelyet elfoglal. A hegyvidéki jellegű nagy nyárfalepke (Limenitis populi) és közönséges szerecsenlepke (Erebia aethiops) azonban olyannyira megritkult, hogy a többéves felmérés alatt is csak pár példányuk került elő. Ahogy a kiadványhoz adott ajánlásában Ronkay László írja: „Az Őrség nappali lepkéinek atlasza mérföldköve a magyar és szlovén nappalilepke-faunatérképezésnek, egyben a természetvédelem elméleti és gyakorlati kérdései iránt érdeklődőknek is hasznos és gyakran kézbevett olvasmánya lesz."

Nappali lepke atlaszNappali lepke atlaszAz atlasz mellett az igazgatóság egy turistáknak szóló nappali lepke kalauzt is kiadott, amely a természetvédelmi szempontból legjelentősebb 43 nappali lepke fajt mutatja be közérthető nyelven. A kiadvány célja, hogy felhívja a figyelmet az Őrség és a Goričko természeti értékeire és segítséget nyújtson az ide látogatóknak, hogy felfedezzék ezeket. Ennek a kalauznak a segítségével a látogatók idegenvezető nélkül is megtalálhatják azokat az élőhelyeket, ahol a legértékesebb lepkékkel találkozhatnak, így saját maguk nyerhetnek bepillantást a nappali lepkék csodálatos világába. Ehhez a kiadvány a felismerést segítő leírást és fotókat tartalmaz, valamint bemutatja azokat az élőehelyeket, helyszíneket, ahol az adott faj megfigyelhető. A kalauzhoz egy turistatérkép is tartozik, amelyen a lepkék lelőhelyi megtalálhatóak.

Mindkét kiadvány a Szlovénia – Magyarország Határon Átnyúló Együttműködés 2007–2013 Programban támogatást nyert, „Harmóniában a tájjal” című, SI-HU-1-2-012 számú projekt keretében készült, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával.

A kiadványok terjesztése hamarosan kezdődik. Letölthető és online lapozható formátumban a http://landscapeinharmony.eu oldalon október végétől lesz elérhető.

Nappali lepke kalauzNappali lepke kalauz
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás