Hirdetés
greenfo/MTI

A radioaktív cézium magas szintjét találták még másfél évvel a fukusimai atomkatasztrófa után is a Japán keleti partjainál kifogott halakban, ami arra utal, hogy a sugárzásnak “folytonos forrása” lehet valahol az óceánban – állapította meg egy amerikai kutató a Science tudományos magazin legfrissebb számában közzétett tanulmányában.

Ken Buesseler kémikus, a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa olyan hivatalos japán adatbázisokat tekintett át, amelyek a meghibásodott atomerőmű közelében a tengerből kifogott és begyűjtött halakban, rákfélékben és tengeri moszatokban lévő sugárzási szinteket tartalmazták.

Elemzése eredményeként Buesseler arra a következtetésre jutott, hogy az elhúzódó szennyezettség vélhetően valamilyen – kis mennyiségű – szivárgás következménye, amelynek forrása vagy maga az atomerőmű, vagy a szennyezett tengerfenéki üledék. Becslése szerint a Fukusima mellett kifogott halak mintegy 40 százaléka tekinthető fogyasztásra alkalmatlannak a japán szabályok alapján.

"A halak tanulmányozásánál több teendőt igényel annak megjóslása, hogy a szennyezettség képe miként változik majd az idővel" – mutatott rá Buesseler, aki 2011-ben egy nemzetközi kutatóutat vezetett a Fukusimából származó radioaktív részecskék terjedésének vizsgálatára. "Igazából arra lenne szükségünk, hogy jobban megismerjük a cézium és más radioaktív atomok forrásait és süllyesztőit, amelyek miatt az történik, amit most tapasztalunk az óceánban Fukusima közelében" – tette hozzá a kutató.

A Fukusima környékén kifogott halakban az eddigi legnagyobb szennyezettséget idén augusztusban mérték, tizenhét hónappal a katasztrófa után. Két fenéklakó halban 25 ezer becquerel volt kilogrammonként a radioaktív cézium szintje.

Japánt 2011. március 11-én sújtotta földrengés és szökőár, majd a természeti katasztrófa nukleáris balesetet okozott a Fukusima Daiicsi atomerőműben, ahol három reaktor megsérült.  A kutatók hangsúlyozzák, hogy a Japán északkeleti partjainál kifogott hal túlnyomó többsége továbbra is alkalmas a fogyasztásra, mert a bennük mérhető sugárzás alatta marad a szigetország kormánya által idén áprilisban megszigorított, cézium-134 és cézium-137 izotópokra vonatkozó egészségügyi határértékeknek.

Kapcsolódó anyagok:

Mutáns pillangók Fukushima környékén

Erősen sugárszennyezettek a tengeri élőlények

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás