A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Atomipari cégektől kaptak rendszeres juttatást az atomreaktorok biztonsági előírásait megállapító japán kormányzati testület tagjai. A hat tagú testületből négyen kaptak évek alatt átszámítva több tízezer eurót fejenként.

Jamamoto Akiónak, a nagojai egyetem oktatójának 3 év alatt több mint 260 ezer eurót fizetett ki több cég, ebből bő 60 ezer eurót a tavaly szökőárban megrongálódott Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető TEPCO cég egyik leányvállalata. Az atomreaktorok biztonságáért felelő testület három másik tagja is kapott különféle juttatásokat.

Jamagucsi Akirának, az oszakai egyetem tanárának 30 ezer eurót folyósított a Mitsubishi nagyvállalat atomenergetikai berendezéseket is gyártó részlege. Abe Jutaka, aki a Cukuba egyetemen tanít, csaknem 50 ezer eurót kapott, ennek egy részét a TEPCO egyik kutatólaboratóriumától. Szugijama Tomojuki, a japán energiahivatal kutatója csaknem 30 ezer eurót kapott egy nukleáris fűtőanyagot gyártó cégtől.

A kifizetések jogszerűek voltak, de megkérdőjelezhető, hogy az érintettek függetlenül látták-e el munkájukat.

A felügyeleti testületet idén állították föl azért, hogy kidolgozza az atomreaktorok működtetésére vonatkozó új biztonsági előírásokat. Fennáll a veszély, hogy a testület tagjai a nekik súlyos pénzeket kifizető iparági szereplőknek kedvezve lazább szabályokat írtak elő – írta tegnapi számában a Tokió Simbun napilap.

Japánban a tavaly márciusi baleset után Fukusima-1 atomerőműben leállított négy rektoron kívül 48 atomreaktor működik. Ezek állítják elő a több mint 120 millió lakosú szigetországban felhasznált energia nagyjából harmadát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás