Hirdetés

Jövő évtől hal helyett hálót kapnak a bécsi rászorulók: a fűtéstámogatási rendszer átalakításával ugyanis egyszeri anyagi hozzájárulás helyett inkább a fűtésköltségek csökkentését szolgáló kisebb beruházásokat támogatja a város.

2013 januárjától átalakítja fűtéstámogatási rendszerét az osztrák főváros. A rászorulók az eddigi személyenként és szezononként egyszeri 100 eurós támogatás helyett ezentúl az élethelyzetükhöz jobban igazodó, az energiaköltségeik tartós csökkentését célzó energiatámogatást igényelhetik.

A korábbi fűtéstámogatással azonos, összesen hatmillió eurós költségvetésű energiatámogatás keretében például a rászoruló háztartások a város költségén cseréltethetik ki az ötliteres, kémény nélküli gáz üzemű átfolyós vízmelegítőjüket. Ezzel a mintegy 1.600 háztartást érintő lépéssel nemcsak a karbantartási- és energiaköltségeket lehet tartósan csökkenteni, de jelentősen növelni lehet a lakók biztonságát is. A maximum 700 eurós támogatásból a város nemcsak az új készüléket, hanem a szerelési munkákat is finanszírozza. A költségeket közvetlenül téríti meg a szerelést végző szerződéses partnernek.

Az új energiatámogatás második eleme az ingyenes helyszíni energiatanácsadás, amelynek során az energiatanácsadó javaslatokat tesz a háztartások számára, miként csökkenthetik gáz- és áramfogyasztásukat. A lakóknak ezt az ajánlást kell csatolniuk a támogatás igényléséhez, amely akár az öreg villanybojler, kiszolgált villanytűzhely vagy az áramzabáló húszéves mosógép lecserélését is magában foglalhatja. Ezekhez a költségekhez a város egyszeri alkalommal, maximum 1.000 euróig járul hozzá.

Az energiatámogatás harmadik eleme a különösen rászorulókat célozza meg: tőlük a város egyszeri alkalommal átvállalja a szolgáltatóknál felhalmozott tartozásukat, a fűtés- és melegvíz-kazán javítási költségét vagy az új fűtésszabályzó beépítését, feltéve, hogy a támogatási jogosultság valóban indokolt. Újdonság, hogy ezt a támogatási formát egész évben lehet kérni, és nem csak a téli hónapokban, mint a fűtési hozzájárulást.  Az új energiatámogatás igénylésére mintegy százezer bécsi jogosult.

A kép a bécsi Fűtési Múzeumban készült. Schäfer/Compress

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás