A rovat kizárólagos támogatója

Szerda este kaptam hívást, hogy egy finn fémbánya tározójának gátja megsérült november elején Észak Finnországban, Talvivaaraa-ban. A tározóból kiszabadult több mint 600 ezer köbméter savas, nehézfémekkel szennyezett víz végzetesen elszennyezheti a környék érintetlen fenyveseit és tóvidékeit, tönkreteszi a helyieknek munkát adó ökoturizmust.

A GPI kérése szerint csütörtökön már a helyszínen, Kajaani mellett kell lennem teljes felszereléssel, hogy mintákat vegyünk a szennyezésből és a környékbeli folyókból. A szlovák Greenpeace-es kollégák által hajnalban áthozott védőruhákkal, és mintavevő eszközökkel, valamint a magyar irodából kölcsönvett sugárzásmérővel felszerelkezve, 16 órával a riasztás után meg is érkeztem Finnországba. A csütörtök délután már a sarkkörtől pár száz kilométerre eső Kajaaniban ért, ahol az itthon 15 fok után, mínusz 12 fok és fél méteres hó várt.

A Greenpeace november 9-ére, péntekre több akciót is tervezett a helyszínre: egy mászó-csapat a Környezetvédelmi, Gazdasági és Közlekedési Hatóság helyi épületére rakott ki egy óriás molinót, kritizálva, hogy engedélyt kapott ez a helyi civilek által elfogadhatatlannak tartó tevékenység; egy kisebb csapattal pedig a talvivaaraa-i tározó környéki vizekből vettünk mintákat, hogy felmérhessük a szennyezés mértékét. Az akciókra kevés időnk volt, ugyanis novemberben itt északon elég rövidek a nappalok: 8-9 felé lett teljesen világos és 3 után ért minket a naplemente. A hatóság előtti demonstrációhoz a helyi civilek, valamint a finn zöldpárt tagjai is csatlakoztak. A demonstráción a Greenpeace követelte, hogy azonnali hatállyal állítsák le a jelenleg is szennyező üzem működését, és csak akkor kérvényezhessen újra működési engedélyt, ha egy független szakértői csoport felmérte a károkat és a leendő kockázatokat. A mintavétel során öt helyszínen vettünk mintát, időnként igen mostoha körülmények között. A minták kiértékelése november 15-re várható, de már az előzetes mérésekből látjuk, hogy a nikkel és várhatóan a rákkeltő kadmium koncentrációja sok százszorosa az uniós vizekre vonatkozó előírásoknak és az urán mennyisége is lényegesen magasabb a normálisnál.

Greenpeacea mintavétel a talvivaaraa-i tározó környéki vizekbőlGreenpeacea mintavétel a talvivaaraa-i tározó környéki vizekből

Bár november 7-e szerdára megkezdték a legnagyobb repedés elzárását, de a nikkel-, cink- és uránbánya tározójából jelenleg – kinn tartózkodásom alatt és a mai napon – is körülbelül is 5-6000 köbméter nehézfémet, például nikkelt, kadmiumot és uránt tartalmazó mérgező szennyező folyadék ömlik ki óránként a természetbe. A kiömlő folyadék mocsaras, szigeteletlen vésztározókba került, ám azok nem bírták a terhelést és továbbengedték a szennyezés jó részét. Bár a környezetvédelmi miniszter kirendelte a hadsereget a helyszínre, mégis mostanra egyre nagyobb az esélye egy teljes gátszakadásnak, ami katasztrofálisan elszennyezné a környéket. Már a mostani baleset is katasztrofális szennyezést okozott, és tönkreteszi a helyiek megélhetését.

A térségben sokan a turizmusból élnek: számtalan faház, horgásztanya, a tavak vizét használó szaunákkal található a környéken. A térségben a helyieknek munkát ígérő bánya így egyelőre csak minimálisan teremtett munkahelyeket, de már most rengeteg helyi megélhetését tette tönkre, hisz sok évnek kell eltelnie, míg megtisztulhat a környék és újra ide kívánkoznak turisták.

Nagybánya és Kolontár után, kevesen hihetik, hogy a térség bányászati tározói kikezdhetetlenek. Kérdés az almásfüzitői tározók, esetleg a Mecsekben újranyitó uránbánya vagy a Verespatakra tervezett cianidos aranybánya mikor teszi végérvényesen tönkre a környezetét.

Forrás és további információk, képek, videók >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás