Hirdetés

Ami várható volt, az bekövetkezett. A heiligenkreuzi hulladékégető felépítését tervező BEGAS jogutódja, az Energie Burgenland elnökségi szóvivője, Michael Gerbavsits az ORF Burgenlandnak adott interjújában bejelentette, végleg lemondtak a hulladékégető megvalósításáról.

Az utóbbi években bekövetkezett változások miatt a hulladékégetőt már nem tartják gazdaságosnak és nem illik bele az Energie Burgenland üzleti stratégiájába – nyilatkozta Michael Gerbavsits tegnap. Sokkal inkább a szélenergia hasznosítása. Továbbá, nincs elegendő mennyiségű szemét Ausztriában.  Arra a kérdésre, hogy ehhez a döntéshez milyen mértékben járult hozzá az évek óta tartó, rendkívül nagymértékű osztrák és magyar tiltakozás, kitérő választ adott a szóvivő.

A PRONAS véleménye szerint egyértelműen ez volt az egyik legfontosabb tényező, amely megakadályozta a terv megvalósítását. E nélkül már régen állna a projekt. A fellebbezési lehetőségek maximális kihasználásával sikerült az engedélyezési folyamatot jelentősen meghosszabbítani, és ez vezetett ahhoz, hogy az osztrák Közigazgatási Bíróság, majd a Környezetvédelmi Szenátus csak idén április ill. május hónapokban érvénytelenítette az első és másodfokon kiadott építési engedélyeket. Ekkor már várható volt, hogy a BEGAS ill. a jogutódja nem fog mindent elölről kezdve újra nekifutni a projekt megvalósításának.

Szóba került a korábbi BEGAS vezetők (Rudolf Simandl és Reinhard Schweifer) idén feltárt csalási, hűtlen kezelési ügyei is. A vizsgálatok még nincsenek lezárva, de amennyiben az derül ki, hogy a céget emiatt anyagi hátrányok érték, azt a jogutód érvényesíteni fogja.

A BEGAS a hulladékégetővel kapcsolatos tervek megvalósítására kb. 5 millió Eurót (kb. 1,5 milliárd Forintot) költött. A civilek már 6,5 éve egyfolytában azt hangoztatták, ne költsenek ennyit erre a „halott ötletre”, mert csak feleslegesen kidobott pénz. És ebben is igazuk lett. A PRONAS nagy sikernek értékeli azt, hogy egy példás összefogással sikerült megakadályozni ezt az őrült tervet, egyben köszönetet mond mindazoknak, akik ebben aktívan közreműködtek, mind Magyarországon, mind Ausztriában! 6,5 évig tartott, amíg Dávid legyőzte Góliátot!

Az ORF élő adásban készített interjút Christiana Brunnerrel, az osztrák Zöld Párt országgyűlési képviselőjével az esti Híradóban Heiligenkreuzból, az ipari parkból. A rögtönzött kis demonstráción részt vett a BIGAS és PRONAS több tagja, akik közösen ünnepelték a nagy sikert.
Forrás és képek >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás