A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

2000 és 2010 között egy Nagy-Britannia méretű terület esett áldozatául az erdőirtásnak az Amazonas térségében. A vizsgált évtizedben 240 ezer négyzetkilométernyi amazonasi esőerdőt irtottak ki.

A most megjelent tanulmányt készítő Amazonasi Információs Hálózatot az amazonasi esőerdőn osztozó nyolc dél-amerikai országban és Francia Guyanában működő 11 természetvédelmi felügyelőszervezet alkotja. A pusztítás elsősorban az illegális fakitermelés, az autópálya-építés, a bányászat, a mezőgazdasági termelés és állattenyésztés, a gátak, valamint a kőolaj- és földgázkitermelés számlájára írtható.

A 6,1 millió négyzetkilométernyi esőerdő 63 százaléka Brazíliában terül el, a 2000-2010 közötti erdőirtás 80,4 százaléka is Brazíliát érintette. A tanulmány szerint a második helyen Peru áll 6,2 százalékkal, míg utána Kolumbia következik 5 százalékkal. Az erdőirtás üteme mára Brazíliában és a több más országban is lassult, kivéve Kolumbiát és Francia Guyanát.

Izabella Teixeira brazil környezetvédelmi miniszter múlt héten jelentette be, hogy a műholdas felvételek szerint 2011 augusztusa és 2012 júliusa között 4656 négyzetkilométernyi erdőterületet irtottak ki az ország amazonasi régiójában, 27 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. A brazil űrkutatási intézet szerint az 1988-ban megkezdett hivatalos mérések óta ez volt az eddigi legalacsonyabb érték, amelyet mértek. A legutóbbi adatok alapján Brazília egyre közelebb kerül ahhoz a 2020-ra kitűzött céljához, hogy az 1990-ben mért szinthez képest 80 százalékkal csökkentse az erdőirtás mértékét.

A brazíliai esőerdőnek nagyjából a 20 százaléka pusztult el eddig. A helyi kormány 2008 óta műholdas felvételek révén követi nyomon a csökkenés mértékét, és környezetvédelmi alakulatokat küld azokra a területekre, ahol az illegális erdőirtás a leggyorsabb ütemben zajlik. Az amazonasi esőerdőt tekintik a világ egyik legfontosabb természetes védelmének a globális felmelegedéssel szemben, mivel hatalmas mennyiségű szén-dioxid elnyelésére képes. A lecsupaszított területek égő növényzete és rothadó fái a felelősek az ország üvegházgáz-kibocsátásának 75 százalékáért. Ezekről a területekről a becslések szerint évente 400 millió tonna szén-dioxid kerül a légkörbe, a világ hatodik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójává téve Brazíliát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás