Hirdetés

Hiába lobbiznak a solymászok, a kormány egyelőre hajthatatlan, és nem engedélyezi, hogy vadászati célra tartsanak kerecsensólymot. Bár a hagyományőrzők szerint ők csak fogságban tenyésztett madarakat tartanának, a miniszter osztja a természetvédők aggodalmait: DNS-vizsgálat nélkül nem lehet ugyanis kizárni, hogy fészekből kivett fiókákat adjanak el tenyésztett sólyomként.

A magyar solymászat 2010 szeptembere óta a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékében szerepel. Mégis, a már indokolhatatlan hazai szabályzók miatt a solymászat fennmaradása nehézségekbe ütközik” – tolmácsolta a magyar solymászok panaszát a vidékfejlesztési miniszternek Lezsák Sándor fideszes képviselő. Az Országgyűlés alelnöke írásbeli kérdésében arról érdeklődött, hogy a tárca engedélyezi-e a jövőben a kerecsensólyom tartását.

„Ez a faj minden hazafi számára nemzeti szimbólum, védelme külön figyelmet érdemel” – hivatkozott válaszában az Emese-legendára Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, akinek azonban el kellett keserítenie a solymászokat. „Az érintett ragadozómadár-fajok hazai és nemzetközi természetvédelmi helyzetére” hivatkozva ugyanis azt közölte: a tárca nem tervezi bővíteni a vadászatra használható fajok listáját sem a kerecsennel, sem más ragadozó madarakkal.
RÉSZLETEK >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás